Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

lisen_sellen

Lisen Sellén, 30, bor i Stockholm och tränar med löparklubben FK Studenterna. Foto: Privat.

Jag har nu nöjet att få presentera veckans löpare som heter Lisen Sellén, en 30-årig Stockholmstjej med rötterna i Norrland.

Hur kom det sig att du började springa?

– Jag kommer knappt ihåg eftersom jag sprungit i stort sett hela livet. Jag började springa i tidiga tonåren och sedan dess har det varit en självklar del av min vardag. Jag har alltid varit en energisk och rastlös person som tyckt om att röra på mig och vara ute i naturen, så det var nog mycket därför jag föll för löpningen. Dessutom gillar jag tuff och jobbig träning där man kan ta ut sig ordentligt och testa sina fysiska och mentala gränser, och där är det få träningsformer som slår löpning. Tror också att mätbarheten i löpningen alltid lockat mig – att det är så lätt att sätta konkreta mål, utvärdera och jämföra sina pass och sin form. Och framförallt är det ju så härligt och givande att springa – man får massor av energi, en fin naturupplevelse och mental vila på en och samma gång.

Vad har du för träningsbakgrund?

– Jag har ju alltid hållit på med långdistanslöpning, men fokus och träningsupplägg har varierat en hel del över åren. Vissa perioder har jag siktat in mig på kortare distanser runt milen och kört mycket intervaller, andra gånger har det varit mer terräng och backträning inför kuperade tävlingar och ibland mer långpass och maratonlopp på schemat. Vid sidan av löpträningen har jag parallellt kört en hel del gruppträning, aerobics och styrketräning.

Hur tränar du idag?

– Just nu tränar jag med löparklubben FK Studenterna så jag har ett rätt detaljerat veckoschema som jag följer i samråd med min löpcoach. Upplägget varierar lite beroende på säsong och vilka tävlingar jag fokuserar på, men en vanlig vecka blir det i regel 1-2 intervallpass eller backpass, 1 långpass på 18-30 km och därutöver 2-3 lättare distanspass på runt 10 km. I samband med kvalitetspassen försöker jag alltid få in lite löpskolning. Utöver det kör jag en hel del alternativträning för att balansera upp kroppen och hålla mig skadefri, det blir oftast ett par styrkepass per vecka samt lite cykel och yoga. På vintern blir det en hel del längdskidåkning också.

Dina bästa pepptips?

– Jag tror bästa tipset är att variera sig i sin löpning. Att bara köra samma runda med samma fart gång efter gång är både tråkigt och ineffektivt. Testa nya upplägg och nya rundor så blir det både roligare och bättre resultat.

Vilka löparmål har du, långsiktiga respektive kortsiktiga?

– I år är siktet inställt på att göra en bra tid på halvmaradistansen. Nästa år kommer jag troligtvis satsa mer på maratonlopp och köra lite mer trailtävlingar. En bergsmara i Alperna vore grymt kul.

Dina bästa tips till andra som vill komma igång med löpning?

– Alla har olika drivkrafter till att springa och olika mål med sin löpning. Jag tycker att man ska fundera på varför man själv vill springa och sätta tydliga mål med sin löpning. Det behöver ju inte bara handla om ett specifikt lopp, en speciell distans eller tid utan kanske helt andra fysiska och mentala mål som att orka mer, bli piggare eller bara komma ut och få frisk luft. Om man inte vet varför man vill springa är det nog svårt att motivera sig på sikt tror jag. Och börja försiktigt så att kroppen hinner vänja sig vid belastningen. Flåset förbättras så mycket snabbare än skelett, senor och ligament så det är lätt att växla upp för fort och sedan drabbas av skador som sätter stopp för träningen.

Tre löparprylar du inte kan vara utan?

– Löparklocka med pulsband för att mäta distans, hastighet och puls är ett absolut måste. Min favorit är Garmin Forerunner 620 som dessutom mäter kadens, hur kul som helst. Bra skor för rätt ändamål. Jag måste alltid ha minst tre par att variera mellan. Ett par stadiga och lite mer uppbyggda för längre distanser, ett par lättare och smidigare för intervallpassen och ett par trailskor som man kan ha när det är halt eller stenig terräng. Till sist: Resorb för vätskebalansen. Att köra långa och tuffa pass i värmen är helt omöjligt för mig utan att tillföra salter och elektrolyter.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar