Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Choklad är lika hälsofrämjande som motion, visar en amerikansk studie. Foto: Colourbox.

Less på träning? Ät en chokladkaka istället! Ska man tro en aktuell amerikansk studie är nämligen mörk choklad i små mängder lika bra för hälsan som motion. Studien hade fokus på mitokondrierna, kroppens små kraftpaket som genererar energi inne i cellerna. Fler mitokondrier innebär alltså att mer energi genereras och mer arbete kan utföras. Forskarna fann att ämnet epikatekin, som finns i choklad, stimulerar musklerna hos möss på samma sätt som hård fysisk aktivitet gör.

– Löpning, cykling och annan aerobisk träning vet man ökar antalet mitokondrier i muskelcellerna. I vår studie fann vi att epikatekin tycks ge samma effekt – särskilt i hjärtat och skelettmuskulaturen, säger doktorn och forskningsledaren Moh Malek, från Wayne State University i Detroit, till The Daily Telegraph.

I studien fick en del av djuren en typ av katekin från kakao två gånger om dagen under 15 dagar. Andra möss fick samtidigt motionera 30 minuter på ”löpband” varje dag. Man fann att endast de möss som matats med epikatekin visade samma prestanda som de som sprungit på löpbandet. De möss som både hade tränat och ätit epikatekin fick en ännu bättre effekt. Dock är det för tidigt att säga om man skulle kunna uppvisa samma effekter hos människor, menar doktor Malek.

Frågan är om man blir lika endorfinhög av choklad i små mängder som av träning? Hmm…tror knappast det! För min del fortsätter jag nog springa ändå… OCH äta choklad.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv