Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

diet

Foto: Colourbox.

Vill du lukta kattpiss alternativt keso? Inte? Då kanske inte LCHF-dieten är något för dig.

Åtminstone inte om man ska tro en artikel i Amelia som jag nyligen ramlade över. Där berättar ett antal anonyma personer om hur de drabbats av problem i sin vardag på grund av dieten de följer. Signaturen Petra (inte jag – jag lovar :-) säger till exempel så här:

”Jag identifierar mig som en ganska snygg, fräsch kvinna, mån om mitt utseende. Framför allt sedan jag tappade åtta kilo med LCHF – så sedan dess undviker jag kolhydrater. Men jag har fått dålig andedräkt. Jag riktigt känner hur jag luktar äckel ur munnen. Jag har provat alla sorters munskölj och tuggar ständigt tuggummi, men tycker ändå att kolleger backar ett steg ibland när vi pratar.”

Vidare förklaras det att lukten beror på att när kolhydratdepåerna i kroppen är tömda – som ju händer när man går på lågkolhydratdiet – börjar kroppen istället bilda ”reservbränsle” genom att bryta ner fett till fettsyror som sedan omvandlas till ketonkroppar av levern. Aceton är en keton och tillståndet kallas ketos.

Vill man slippa gå runt och lukta illa är lösningen rätt enkel. Man ser helt enkelt till att peta i sig lite kolhydrater varje dag, så att det åtminstone finns lite material som kroppen kan bryta ner till luktfritt bränsle. Voilà!

LÄS OCKSÅ:

”Du kan inte motionera dig smal”

”LCHF gör dig sömnig”

Fråga kostexperten: Löpning och LCHF

Fråga kostexperten: ”LCHF-dieten gör det tungt att träna”

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv