Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Jag och Mia före mitt livs första NMT-pass, efteråt var vi betydligt mörare… Foto: Privat.

”Du måste testa NMT (= Nordic Military Training), du kommer att älska det!” har MarathonMia sagt till mig i över ett år. Igår vågade jag äntligen följa med henne på ett pass, två timmars mangling med start på Östermalms IP. Jag har hört massor om träningsformen och hade målat upp en bild att det skulle stå en rabiat militär och skrika på oss medan vi låg och kravlade omkring i lera. Riktigt så var det nu inte. Men rejält jobbigt ändå!

Vi började med någon kilometers uppjogg innan vi stannade vid foten av en backe. Vi delade upp oss i par där den ena skulle göra upphopp med ett bildäck i händerna medan den andra sprang upp och ner för backen. Låter det jobbigt? Det var det också! Och hela sex set skulle vi göra, meddelade Bruno, som var en av våra instruktörer. Jag teamade upp med Magnus som visade sig vara en blixtsnabb löpare – vilket innebar att jag inte hann hämta andan särskilt mycket innan det var dags för mig att springa uppför backen. Jobbigt, jobbigt och mjölksyreframkallande, men jäkligt kul.

Nästa moment var också en parövning: springtackling med bildäck. Den ena skulle hålla upp bildäcket medan den andra rusar fram och tacklar med axeln. Också det en grymt jobbig men rolig övning. Sedan snabbt in i skogen för att hämta ett stort traktordäck som vi i grupper om fem skulle frakta uppför backen, så fort som möjligt. Därefter följde armhävningar och situps på däcken och jag gissar att ni redan nu tycker att passet låter jobbigt.

Då kan jag meddela att vi efter det fick ytterligare en timmes mjölksyreframkallande mangling: bland annat i form av att bära och släpa varandra förbi hinder, gå björngång på alla fyra, slänga oss ner på skogsstigen, hoppa över varandra, springa jägarmarsch och en massa annat. Fast jag undrar om de inte hade betalt en kille för att peppa folk, särskilt nykomlingar då. Jag hade ett hjälpande finger i ryggen i nästan varje uppförsbacke, haha!! Det var en rejält trött Petra som landade i det mjuka gräset intill Östermalms IP efteråt. Men shit vilket grymt pass! Vilken genomkörare. Så här roligt har jag nog aldrig haft på gymmet… Tack för att du släpade med mig, Mia!

Fler som testat NMT? Vad tyckte ni?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv