Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Proteindrink

Hur farlig är egentligen proteinshaken? Petra Kindlund resonerar kring senaste tidens larmrapporter. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Petra!

Den senaste tiden har man kunnat läsa mycket i media om att det är farligt att äta protein och att det kan ge cancer. Men hur farligt är det egentligen och hur mycket ska man tro på det man läser?

Hälsningar Pia

SVAR:

Hej Pia!

I studien påstår man att 50-65 åringar som hade ett proteinintag som var högre än 20 % av det totala energiintaget hade fyra gånger högre risk att få cancer. Om man däremot var över 65 år och hade ett proteinintag över 20 % hade man en minskad risk för cancer. Studien har dock flera svagheter och därför tycker jag man ska ta dessa resultat med försiktighet.

För det första kan man inte dra så stora resultat av bara en studie utan resultaten måste bevisas flera gånger. Mätning av kostvanor är också svårt då många ofta rapporterar felaktigt. I studien hade deltagarna fått svara på vad de hade ätit den senaste dagen och vid dessa typer av kostundersökningar är det en risk att man svarar fel. Deltagarna hade till exempel ett intag på omkring 1 800 kcal, vilket är lågt räknat och troligtvis inte stämmer på den amerikanska befolkningen. Det innebär att många troligtvis har underrapporterat.

I studien har man dessutom inte mätt mängden protein utan enbart tittat på procentandelen protein från det totala energiintaget. Det säger egentligen inte något om hur mycket protein man har ätit. Har man ätit lite mat under dagen så kan det ge en procentuellt hög mängd protein, men att det i gram ändå är förhållandevis lite.

Cancer är också en komplex sjukdom och det kan vara många andra orsaker som förklarar varför man får det. I studien skulle det kunna vara andra orsaker som leder till resultatet, som att de som äter mindre protein också tränar mindre, röker och stressar mer. Det är i så fall inte den höga procentuella intaget av protein som är den egentliga orsaken till förhöjd cancerrisk.

Däremot så finns det en hel del forskning som visar att man inte ska äta för stora mängder av rött kött från till exempel nöt och gris då det kan öka cancerrisken. Word Cancer Research Found (WCRF) ger till exempel rådet att äta högst 500 gram tillagat rött kött i veckan och att undvika charkprodukter. Framförallt ska man vara försiktig att äta stekt och bränt kött då grillningen kan innehålla en hel del cancerogena ämnen.

Att som i studien påstå att allt protein från djur ökar risken för cancer ska man ta med en nypa salt. Det finns alldeles för många felaktigheter i studien. Däremot kan det vara bra att inte äta för mycket av rött kött och istället äta mer av kyckling, fisk, mejeriprodukter, ägg och vegetariskt protein.

Hela studien:
http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131%2814%2900062-X#Summary
Livsmedelsverkets syn på rött kött:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Cancer/Risker-med-rott-kott-och-chark/

Hälsningar,

Petra Kindlund

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv