Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

carolinhelt

Carolin Helt, Maratonbloggens kostexpert, var inget fan av skolgympan. Foto: Privat.

Maratonbloggens kostexpert Carolin Helt skrev ju ett intressant inlägg om kaffe i förra veckan. Här kommer en liten miniintervju med henne!

Berätta lite om dig: utbildning, bakgrund och vad du tränar!

– Jag heter Carolin Helt, är 42 år och bor i Jönköping. Då jag är i helt avsaknad av taktkänsla och bollsinne var jag tjejen som alltid blev vald sist i skolgympan. Idrottstimmarna blev aldrig min grej helt enkelt. På min 20-årsdag började jag dock träna och har gjort det regelbundet och flitigt sedan dess. Någonstans där började även mitt intresse för kost och näringslära.
Löpning och styrketräning är mina största träningspassioner men jag ger mig på det mesta så länge det inte kräver de egenskaper som jag nämde ovan. Jag är internationellt licensierad PT och stolt innehavare av Blå Kortet vilket är den tydligaste garantin för att jag inte bara fått min PT-licens en gång i tiden utan att jag både behållit kunskapen och att den måste kompletteras varje år. Detta gör att diverse specialistutbildningar finns med på listan: Löpcoach steg 1 & 2, Träning av gravida, Sports and Performance Coaching och Funktionell analys. Jag är långloppstränare med ESK-licens vilket betyder att jag är utbildad för att lägga upp den grundläggande och den grenspecifika träningen i gymmet. Alltför många missar just den delen av förberedelsen. Jag är lärare vid Trainer’s Academy och utbildar gyminstruktörer med internationell licens (ISTC). Har dessutom hunnit med att bli diplomerad hälso- och kostrådgivare samt massör, klassisk svensk och även triggerpunktsbehandlingar. Företaget jag driver heter e3 Träning & Hälsa och vi erbjuder gym och kursverksamhet i Nässjö och Värnamo. Sist men inte minst så är jag så ofta som möjlighet ges ute på företag, föreningar och offentliga förvaltningar och föreläser samt driver bloggen ”Carolins Träning”.

Vilken är din syn på kost och träning?

– Krångla inte till det! De allra flesta av oss kommer långt på att bara börja välja råvaror med omsorg och laga maten själv, välja bort hel- och halvfabrikat, godis, kakor och glass och börja äta MAT. Väljer man bort skräpet så spelar det inte så stor roll vilken energiprocent som kommer från kolhydrater, proteiner eller fett om det är ökad hälsa och en sund vikt man är ute efter. För att maximera sin prestation eller få så låg kroppsfettsprocent som möjligt behövs det lite mer finlir (vilket också är vansinnigt intressant) men för oss vanliga motionärer är det inte speciellt svårt egentligen. Detsamma gäller träning. Är det ökad hälsa, sund vikt och en energifylld vardag är det inte heller ett enda specifikt koncept som gäller. Gräv där du står och gör det du kan. Kan du inte springa? Cykla! Kan du inte ta dig till gymmet? Gör armhävningar eller stå på händerna i vardagsrummet! Jag anser att både träning och mat ska vara lustfyllt. Därmed inte sagt att man kan förvänta sig att träning alltid är roligt och att all mat man äter måste vara det godaste man vet. Vissa saker gör man för resultatets skull. Som verksam PT har jag klienter som spänner från blivande hockeyproffs på 15 år till seniorer som tränar för att förlänga livet. Däremellan finns det stressade småbarnsmammor och hårt arbetande män och kvinnor mitt i karriären. Alla har den gemensamma nämnaren att de vill ha RESULTAT. För att få det måste man ibland kunna bita ihop och inte känna efter så förtvivlat.

Har du något särskilt ämne som du vurmar extra mycket för?

– Åh, jag vurmar för så mycket. Kroppen är en fantastisk uppfinning och ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte vet, både vad gäller kost och träning. En väldigt viktig och intressant del i detta är det mentala. Hur kan folk som ständigt säger ”Jag borde…” bli så pass motiverade att de istället faktiskt ”gör” det och sedan fortsätter att ”göra” det? Allt börjar i huvudet, det spelar ingen roll om du är en oregelbunden motionär eller elitidrottare. Jag vurmar mer för frågor hur kost och träning kan öka livskvaliteten får gemene man, än för hur man får mesta möjliga definierade sexpacket, det måste jag erkänna.

Vad hoppas du kunna förmedla till SvD-läsarna?

– En balanserad syn på kost och träning. Det vore ju för härligt om vi en gång för alla kunde sluta gå igång på nya trendiga mirakeldieter och supermetoder. Jag vill inte verka framstegsfientlig men än så länge har inte forskningen kunnat bevisa att det är något exotiskt djungelbär eller att utesluta större delen av dagens kända födoämnen som är nyckeln till optimal hälsa och lycka i livet. Visst är det intressant att nörda in sig på detaljer men det är ändå alltid helheten som avgör vad resultatet blir.

Dina tre bästa kosttips till folk som tränar?

– 1. Fokusera på vad du bör äta istället för vad du inte borde äta. Att unna kroppen näring och energi är extra viktig för den som tränar. 2. Ät mat.  3. Ät inte godis, kakor och skräpmat för att du ”faktiskt har tränat” och vill ”unna dig”. Ska du äta det, ät det för att du tycker det är gott och njut av det.

Vill du ställa en fråga om kost och träning till Carolin? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar