Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Stockholm Marathon 2012

Att springa över 30 kilometer i veckan har en negativ inverkan på livslängden, enligt en ny studie. Foto: TT.

”Vill du springa ett maraton, spring ett och bocka sedan av det från din att göra-lista.”

Rådet kommer från den amerikanska hjärtläkaren James O’Keefe i en CBS-artikel apropå en studie om sambandet mellan antal löpta kilometer i veckan och kortare livslängd. Forskarna fann att såväl inga kilometer alls som väldigt höga veckomängder tenderade att förkorta livet. Det verkar också som att det varken är hjärtproblem eller bruk av värktabletter är bidragande orsaker till den kortare livslängden.

I studien utvärderades data från 3 800 manliga och kvinnliga löpare med en snittålder på 46 år. Dessa deltog i studien Masters Running Study, en webbaserad studie av löpare som var 35 år eller äldre. Närmare 70 procent av dem rapporterade veckomängder på över 32 kilometer. Forskarna noterade bland annat att bruket av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) var lägre hos löparna med höga veckomängder än hos dem som sprang kortare än 32 kilometer i veckan.

Utifrån studien ges rekommendationen att lagom är bäst och att två-tre pass i lugnt eller medelhårt tempo varje vecka är att föredra om man vill gynna sin hälsa och ge sig själv förutsättningar att öka livslängden. 

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv