Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström


Carina Borén bloggar om sin träning på http://carinatranar.blogspot.com. Foto: Privat.

1. Berätta lite kort om din bakgrund som löpare.

– Jag började löpträna under våren 2007 som 44-åring, från att aldrig ha konditionstränat tidigare. Det blev en lång resa som påbörjades och som jag ännu inte vet målet för. Nu hittar jag bara nya mål hela tiden, nya spännande distanser, nya sammanhang att träna i och nya tävlingar att träna mot. Jag började som sagt våren 2007 med att gå/jogga för att den 1 april springa min första mil. Jag hade då tre mål för det loppet, att jogga hela vägen, att inte komma sist och att springa under 70 minuter och jag fixade alla tre målen. Det var nog det som var det riktiga startskottet på min löparkarriär.

Nu tränar jag långpass med TSM, kvalitetsträning med Running Sweden och med IF Linnéa. IF Linnéa är också klubben jag springer för. Jag springer även en del på egen hand då jag tränar rätt mycket mängd och det inte alltid passar med andra. Jag har inga problem med att springa själv, har gjort det rätt mycket, gett mig iväg med ryggsäck på riktigt långa långpass. Det är en fantastisk frihetskänsla.

2. Berätta om ditt löparår 2010! Och vilka är dina mål för 2011?

– 2010 var ett fantastiskt år. Det var året jag gick upp och testade ultradistanser på riktigt. Jag sprang inte jättemånga lopp men de jag sprang valde jag med omsorg. Jag började redan i april med mitt första ultralopp ute i Täby. TEC Täby Extreme Challange 50 miles avklarades och jag var alldeles salig, Jag hade på tre år gått från ingen löpning alls till att klara av ett 80 kilometer långt lopp. Därefter tog jag Lidingö Ultra 50km av bara farten. I juli 2010 genomförde jag den ultimata utmaningen, Swiss Alpine Marathon, ett 78 km långt bergsultramaraton med 2300 höjdmeter uppåt. Det var alldeles fantastiskt, vackert, utmanande och galet jobbigt!! En upplevelse för livet!

Alla mål för 2011 är inte helt satta ännu men ett par är det. Jag ska springa TEC i år igen och hoppas på att kunna göra det rätt mycket snabbare än förra året. Sen vill jag springa Stockholm Marathon på under fyra timmar, det vore en stor seger för mig.

3. Hur tränar du så här under vintern?

– Jag tränar året om och springer året om utomhus. Det är extremt sällan jag går in och kör ett pass på löpband, kan inte komma ihåg när det hände sist. Just nu så har jag kört väldigt mycket alternativträning för att stärka kroppen.

4. Hur motiverar du dig att löpträna utomhus i kyla och mörker (om du nu gör det)?

– Jag tycker om när det är lite småjävligt, när det regnar eller snöar eller blåser eller är kallt. Jag ser det som en extra utmaning som gör mig starkare och väl förberedd inför tuffa utmaningar. Är det riktigt kallt så sänker jag farten helt enkelt, för det kan vara jobbigt med andningen. Då det är för kyligt vill jag springa så pass lugnt att andningen är lugn och pulsen låg. Men springer det gör jag.

5. Tränar du någon alternativ träningsform och i så fall vilken?

– Jag har kört efter ett program som heter P90X under åtta veckor för att bygga styrka och smidighet. Nu har jag trappat ner just den träningen lite men plockar godbitar från programmet såsom yoga-, core- och stretchpassen. Jag har även kört rätt mycket vattenlöpning vilket är grymt bra alternativträning.

6. Till sist: Varför tycker du om löpning?

– Jag älskar utmaningen, att jag hela tiden kan förbättra mig. Variationen i typ av pass är fantastiskt och så har jag träffat så många underbara härliga löparkompisar genom löpningen. Den har även gett mig massor med roliga resor och utflykter som jag annars inte skulle ha fått uppleva. Sen är jag en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och gillar att det är så mätbart. Jag springer alltid med klocka GPS och puls så jag i efterhand kan analysera mina pass. Superroligt!!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar