Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

nyttifrutti

”Nyttifrutti” är en nyttig variant av risifrutti och består av kvarg och keso. Foto: Kristine Symreng.

I förra veckan var jag på invigningen av träningskedjan SATS nya anläggning på Sveavägen. Först fick vi testa ett pass som kallades ”cinema spinning”, en kul variant av spinning där man cyklar framför en filmduk som visade ett vackert landskap runt italienska Gardasjön. Sedan var det dags för frukost och då blev vi serverade två läckra saker, nämligen ”nyttifrutti” med hallon och en nötbar. Bakom dessa skapelser står SATS egen dietist Kristine Symreng och jag bad henne om recepten så att ni andra också kan testa denna nyttiga och goda frukost – funkar förstås lika bra som mellanmål:

SATS nyttifrutti
Dietistens näringskommentar: Ett nyttigt alternativ till den välkända sockerbomben Risifrutti. Samma konsistens och minst lika god men med mycket mindre socker och mer protein.

· 1 dl cottage cheese 4%
· 1 dl lättkvarg (0,1-1%)
· 2 dl hallon

Mosa hallon med en gaffel. Blanda med cottage cheese och kvarg. Lägg i en burk för att ta med eller ät direkt.

Näringsvärde per portion:
Kolhydrater 10 g
Varav fibrer 4 g
Protein 26 g
Fett 6 g

notbar

Nötbaren passar utmärkt som mellanmål inför ett träningspass. Foto: Kristine Symreng.

Nötbar med citrussmak
Dietistens näringskommentar: Denna nötbar med citrussmak passar utmärkt som mellanmål inför ett träningspass, gärna tillsammans med en frukt. Den innehåller självklart inget tillsatt socker. Gör en stor sats för att ha till hands! Håller cirka en vecka i kylskåp.

· 50 g smör
· ½-1 tsk kanel
· 1 krm ingefära
· 1 tsk ekologiskt citronskal
· 1 dl sötmandel
· 1 dl hasselnötter
· 1 dl valnötter
· 6 torkade aprikoser
· ½ dl pumpafrön
· 2 dl havregryn/rågflingor
· 2 msk kokosflingor
· 4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör tillsammans med kanel, ingefära och rivet skal av ekologisk citron tills det sjuder, låt svalna. Grovhacka nötter och finhacka aprikoser och blanda med pumpafrön, gryn och kokosflingor. Rör ner i smörblandningen. Vispa äggvitor till ett vitt skum. Rör ner i nötblandningen. Bred ut smeten på bakplåtspapper (tätt packat) och grädda i ugn i ca 15 min. Låt svalna och skär ut tio bitar.

Näringsvärde per portion:
Kolhydrater 12 g
Varav fibrer 3 g
Protein 6 g
Fett 17 g

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar