Petra Månström
”Nyttifrutti” är en nyttig variant av risifrutti och består av kvarg och keso. Foto: Kristine Symreng.
I förra veckan var jag på invigningen av träningskedjan SATS nya anläggning på Sveavägen. Först fick vi testa ett pass som kallades ”cinema spinning”, en kul variant av spinning där man cyklar framför en filmduk som visade ett vackert landskap runt italienska Gardasjön. Sedan var det dags för frukost och då blev vi serverade två läckra saker, nämligen ”nyttifrutti” med hallon och en nötbar. Bakom dessa skapelser står SATS egen dietist Kristine Symreng och jag bad henne om recepten så att ni andra också kan testa denna nyttiga och goda frukost – funkar förstås lika bra som mellanmål:
SATS nyttifrutti
Dietistens näringskommentar: Ett nyttigt alternativ till den välkända sockerbomben Risifrutti. Samma konsistens och minst lika god men med mycket mindre socker och mer protein.
· 1 dl cottage cheese 4%
· 1 dl lättkvarg (0,1-1%)
· 2 dl hallon
Mosa hallon med en gaffel. Blanda med cottage cheese och kvarg. Lägg i en burk för att ta med eller ät direkt.
Näringsvärde per portion:
Kolhydrater 10 g
Varav fibrer 4 g
Protein 26 g
Fett 6 g
Nötbaren passar utmärkt som mellanmål inför ett träningspass. Foto: Kristine Symreng.
Nötbar med citrussmak
Dietistens näringskommentar: Denna nötbar med citrussmak passar utmärkt som mellanmål inför ett träningspass, gärna tillsammans med en frukt. Den innehåller självklart inget tillsatt socker. Gör en stor sats för att ha till hands! Håller cirka en vecka i kylskåp.
· 50 g smör
· ½-1 tsk kanel
· 1 krm ingefära
· 1 tsk ekologiskt citronskal
· 1 dl sötmandel
· 1 dl hasselnötter
· 1 dl valnötter
· 6 torkade aprikoser
· ½ dl pumpafrön
· 2 dl havregryn/rågflingor
· 2 msk kokosflingor
· 4 äggvitor
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör tillsammans med kanel, ingefära och rivet skal av ekologisk citron tills det sjuder, låt svalna. Grovhacka nötter och finhacka aprikoser och blanda med pumpafrön, gryn och kokosflingor. Rör ner i smörblandningen. Vispa äggvitor till ett vitt skum. Rör ner i nötblandningen. Bred ut smeten på bakplåtspapper (tätt packat) och grädda i ugn i ca 15 min. Låt svalna och skär ut tio bitar.
Näringsvärde per portion:
Kolhydrater 12 g
Varav fibrer 3 g
Protein 6 g
Fett 17 g