Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Morgonjogg i Portugal

En skärm kan vara ett skönare alternativ till keps om luftfuktigheten är hög. Foto: Privat.

Så här dan före dan före dan vimlar det av allehanda kloka maratips som handlar om hur man ska äta och träna inför lördagens kraftprov på Stockholms gator. Men bara för er, kära bloggläsare, har jag listat de där tipsen som du förmodligen inte hittar någon annanstans:

1. Vattensäkra dina prylar

Sannolikheten för mer eller mindre regn på lördag verkar vara stor. Och även om det inte skulle regna så passerar du vattenduschar längs banan. 2010 havererade min mp3-spelare efter 20 km efter att jag hade sprungit genom en vattendusch. Gör inte om mitt misstag – se till att plasta in en eventuell mp3-spelare eller ännu hellre: fixa en vattentät! Samma gäller hörlurarna (jag har ett par Adidas Sennheiser CX680)

2. Skärm mot regnet

Man ser den ofta på triatleternas huvud – skärmen som är ett mindre instängt alternativ till kepsen när luftfuktigheten är hög. Dessutom tycker jag att skärm är snyggare än keps!

3. Skydda magen med nummerlappen

Ogillar du kalla vindar mot magen? Passa på att dra nytta av nummerlappen genom att fästa den lite längre ner så att den skyddar magpartiet.

4. Topp med eget tryck

Gå till ett tryckeri och fixa en tröja eller ett linne med personligt tryck – det ger garanterat fler hejarop. Och det finns flera tryckerier som trycker medan du väntar. En variant är att gå till en sybehörsaffär och köpa bokstäver som du stryker på plagget med ett strykjärn.

5. Klä dig så du syns

Visst, svart funkar alltid men det blir lite roligare med färg. Varför inte drämma till med en färgchock på lördag? Såväl på huvud som kropp. För att inte tala om skorna! Du syns och får fler hejarop, dessutom blir bilderna på dig bättre (Marathonfoto finns på plats och plåtar alla löpare).

6. Vattentätt smink

Som sagt, prognosen säger regn på lördag men jag tänker i alla fall inte vägra smink. Jag kör på vattentät eyeliner, ögonskugga och mascara. Och läppstift! På Göteborgsvarvet hade jag läppstiftet i sport-bh:n. Funkade kanon även om man fick lite roliga skavsår i dekolletaget :-)

7. BUS-iga ben

Om du inte hör till de lyckliga som redan har solkyssta ben så hinner du fixa det ändå. Sätt igång redan idag med att raka och skrubba benen, sedan följer du efter med lämplig brun utan sol-kräm eller spray. En av mina favoriter är den här.

8. Armvärmare

Proffsen har redan upptäckt dem, nu är det motionärernas tur. Jag pratar om armvärmare som brukar skymtas bland elitlöparna under lopp i lite kyligare temperatur. Du blir varm om armarna samtidigt som du slipper den där instängda känslan som en långärmad tröja ger. Och du kan lätt ta av dem om det skulle behövas. Satsa gärna på en färgglad variant!

9. Aldrig mer kalla händer

Att frysa om händerna är ingen höjdare, så förebygg det genom att bära ett par tunna handskar. Ett hett tips är att köpa ett par billiga handskar på exempelvis Clas Ohlson, så gör det inte så mycket om du skulle vilja kasta av dig dem när du har fått upp värmen.

10. Slappna av i ansiktet

Det här tipset kommer från min historiska intervju med Merlene Ottey, sprintdrottningen: slappna av i ansiktet så blir du inte bara snygg på målfotot – du slappnar också automatiskt av i resten av kroppen och får en mer harmonisk löpning.

Till sist: SPRING SNYGGT och LYCKA TILL!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv