Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Även den ihärdigaste löpare kan drabbas av motivationsbrist när väderleken är tjurig. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Det är som sagt lätt att hamna i en motivationssvacka när det är mörkt, kallt och knepigt underlag ute. På Marathon.se hittade jag dock en mycket bra artikel där Anders Szalkai och Torbjörn Sköldefors sammanställt sina bästa tips för vinterlöparen. Här är en liten sammanfattning av de tio punkterna:

1. Utnyttja dagsljuset – spring gärna dagtid.

2. Skaffa bra grepp med broddar, dubbskor eller liknande.

3. Ta kortare steg men öka frekvensen, bra när underlaget är halt eller moddigt.

4. Stirra dig inte blind på kilometerantalet – det går långsammare när underlaget är stökigt.

5. Klä dig inte för varmt.

6. Skydda utsatta delar (fotleder, handleder, öron, hals och hälsenor) där det kan bli kalldrag.

7. Kör kvalitetsträningen inomhus – på löpband, inomhusbana eller liknande.

8. Byt ut några av löppassen mot alternativ träning som jympa, längdskidåkning, simning etcetera.

9. Dela upp tvåtimmarspasset i två delar med vila mellan så blir du inte lika nerkyld.

10. Om det är blåsigt – starta gärna i motvind så får du medvind på vägen hem.

Läs hela artikeln här. Och självklart tar jag också med glädje emot era bästa pepptips för att fixa löpträning under den mörka och kalla årstiden.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv