X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

team_nordmark

Team Nordmark är Mikael Nordmark och hans 5-årige son Hugo. I år kommer de tillsammans genomföra Stockholm Marathon. Mikael springer. Hugo i vagn.

I fjol såg Mikael Nordmark en film på nätet som handlade om ”Team Hoyt”, en pappa som springer lopp tillsammans med sin funktionshindrade son.

– Jag blev otroligt berörd när jag såg den filmen och kände att det här skulle jag vilja göra ihop med Hugo.

Idén om att springa Stockholm Marathon tillsammans med sonen föddes. Mikael kontaktade arrangören och fick ett specialtillstånd att springa loppet ihop med sin son.

Hugo är 5 år. Han har en mycket allvarlig, medfödd hjärnskada som gör att han behöver hjälp med allt i tillvaron. Han har också en synskada, epilepsi, andnings- och sväljsvårigheter. Trots sina tuffa förutsättningar är Hugo en glad kille.

– Hugo har ett väldigt bra liv. Han går på en fantastisk specialförskola och vi som familj har byggt upp en jättebra tillvaro för honom. Det har alltid varit svårt att hitta aktiviteter som vi kan göra tillsammans och därför känns det så kul att vi nu kan vara ute och springa ihop, berättar Mikael.

Under våren har de tränat allt mer. Tyvärr har Hugo varit sjuk ofta och dessutom genomgått en operation under våren så den gemensamma träningen har blivit lidande. Men träningen för Mikael har gått bra. RBU:s ambassadör Malin Ewerlöf har bistått med coachhjälp och han har varit i Portugal på träningsläger.

– När jag började träna hade jag svårt att springa 5 km, men nu börjar det kännas bra. Jag har sprungit 34 km som längst när jag tränat och det gick fint. Utmaningen blir att orka hela distansen med vagn. Hugo väger 20 kg och vagnen 12 kg så det blir tungt för benen, berättar Mikael.

Förutom att göra detta ihop och genomföra loppet vill Mikael också skapa uppmärksamhet för barn med flerfunktionshinder och han vill också samla in så mycket pengar som möjligt till RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) och deras projekt ”Aktivt liv för alla”.

– Jag vill visa att de här barnen också finns. Barn som behöver hjälp med allt i sin tillvaro. Jag vill också visa att de kan ha ett väldigt bra liv och att man som familj kan få tillvaron att gå ihop, trots att det kan vara tufft stundtals.

– Dessutom vill jag hjälpa till att uppmärksamma RBU-projektet ”Aktivt liv för alla” och genom att springa maraton ihop med Hugo visa att det går att göra aktiva saker med sina barn, oavsett hur svåra funktionshinder de har, säger Mikael.

Med två veckor till loppet har de samlat in 35 000 kr och målet är att få in minst 50 000 kr.

– Det ska vi fixa. Och loppet ska vi också fixa. Vi har fått sådan otroligt bra stöttning från alla möjliga håll och det känns otroligt inspirerande att få göra detta med Hugo, avslutar Mikael.

Team Nordmarks insamling

Team Nordmarks Facebooksida

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv