Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Hård träning

Är det egentligen någon mening att träna hårt om man ändå inte svarar på träningen? Nicklas Lindström svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag undrar lite över de här nya rönen om att det räcker med lätt jogging några dagar i veckan för att förlänga livet med sex år. Intensiv träning har inte samma effekt. Då är frågan: varför ska man träna hårt? Och hur vet man vilken träning man svarar bäst på?

/J

SVAR:

Hej J,

jag kan faktiskt bara ge två bra svar på varför hård träning kan vara att föredra. Det ena är om du har prestationsmål, det vill säga att du vill bli bättre och öka din kapacitet. Det andra skulle vara så enkelt som av anledningen att personen i fråga gillar hård träning.

Det finns också två sätt att ta reda på detta. Enklast men mest tidskrävande skulle vara att testa kondition alternativt styrka, beroende på målsättning och typ av träning, därefter träna för att förbättra detta och sen återtesta. Alternativ två är genom blodprov, där det kan visas om du är en s k ”high responder”, ”low responder” eller ”non-responder”.

Min personliga åsikt om ämnet ”non-responders” är medias förmåga att förstora detta och inte berätta allt. För det finns fortfarande fördelar i form av ökad insulinkänslighet och minskade blodfetter. Media ger återigen soffpotatisen en anledning att stanna kvar i soffan.

Slutligen skulle jag säga: träna på det sätt du trivs och mår bra! Lycka till!

Hälsningar Nicklas

Har du också en träningsfråga till personlige tränaren Nicklas Lindström? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar