Petra Månström
Hur påverkas antioxidanterna i blåbär av frysning, undrar Katarina. Petra Kindlund svarar. Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej!
Hur är det med blåbär som varit frysta; förstörs antioxidanterna i bären av att man fryser dem?
Med vänlig hälsning,
Katarina
SVAR:
Hej Katarina!
All typ av lagring gör att näringen försämras och att mängden antioxidanter kan minskas. Även om bären är färska så beror det på hur de har behandlats för hur väl mängden antioxidanter som de innehåller. Antioxidanter brukar däremot tåla kyla bra och att frysa bären är därför ett effektivt sätt för att bevara näringsämnen. Däremot brukar antioxidanter vara känsliga för värme och när man kokar bären finns det en risk att antioxidantmängden försämras.
Hälsningar,
Petra Kindlund
Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!