Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Livet är för kort för att bantas bort… Foto: Colourbox.

Råkade överhöra en diskussion mellan två tjejer i yngre tonåren på tunnelbanan idag och påmindes om min egen ungdom – som visserligen ligger en bit tillbaka i tiden, men minnesbilderna är desto klarare. Den ena tjejen hade ätit lite lättfil och pyttelite flingor till frukost och till lunch planerade hon att äta en mjukglass. Sen kanske en frukt till middag och gå och lägga sig tidigt så att hon sov förbi hungerkänslorna. Den andra tjejen hade ett liknande kostupplägg men körde med skorpor och te till frukost istället – och lösgodis till lunch.

Ahh! Jag hade god lust att bara ruska tag i de här tjejerna – som redan var tunna som halmstrån – och tala om för dem att bantning är skit. I alla fall om man redan är normalviktig. Det är en falsk vän som lätt kan bli en inkörsport till ätstörningar och annat elände. Jag vet – för jag har bantat mig igenom hela min tonår: det var så jäkla viktigt att komma i jeans med storlek 26 i midjan att jag också plågade mig igenom knasiga kostexperiment som liknade de här tjejernas. Till slut bestod mina måltider nästan enbart av lösgodis och glass i kraftigt reglerade mängder. Resultat? Jo, en blek, tunn och muskellös kropp, seg hjärna och noll ork. Träna? Vad är det?

Jag kan få en tår i ögat när jag tänker på hur jag slarvade bort så mycket av min tonår på bantningsskiten. Gör inte samma misstag som jag! Träning och vettig kost är bästa sättet att hålla sig snygg och vältränad livet ut. Ständig bantning suger! Jag kan intyga att man kan häva i sig ansenliga mängder mat utan att gå upp i vikt, bara man håller igång träningen.

Och apropå lösgodisbantningen:

Så påverkas du av socker
En alltför sockerrik kost minskar känsligheten för socker i blodet, cellens förmåga att reagera på hormonet insulin är då nedsatt och förmågan att ta upp socker ur blodet försämras. En nedsatt sockerkänslighet ökar risken för diabetes och övervikt. När känsligheten minskar ökar kroppens egen insulinproduktion. En förhöjd insulinproduktion, samtidigt som blodsockret är högt, gör att muskelcellerna inte tar upp socker så bra. Fettförbränningen avtar och i stället lagras den extra energin in i fettcellerna och du ökar i vikt – cirkeln är sluten. Dessutom ökar mängden blodfetter i blodet. (Källa: SVT Toppform)

Läs artikeln om sockerberoende i sin helhet.

Ska vi bestämma oss för att leva och njuta? Livet är för kort för knasiga kostexperiment…

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar