Vad orsakar dödsfall under tävling?

Löpare under Midnattsloppet på Södermalm i Stockholm på lördagskvällen. Drygt 20 000 sprang den 10 000 meter långa banan. En person avled under loppet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.


Med anledning av de två dödsfallen som inträffade under Midnattsloppet igår har en läsarfråga inkommit till idrottsläkare Dan Leijonwall.


FRÅGA:

Hejsan,

vad det är som orsakar dödsfall av det här slaget. Utmattning? Vätskebrist? Medfödda hjärtfel? Kombinationen? Det var ju trots allt inte något jättelångt lopp den här gången, utan det handlar om en sträcka som många av oss springer flera gånger i veckan. Så vad är det då som plötsligt orsakar hjärtstillestånd under träning/tävling? Kan dessa typ av hjärtstillestånd drabba vem som helst eller finns det alltid något hjärtfel inblandat?

Sedan undrar jag också när man som löpare bör ”oroa” sig för hjärtat och i vilka fall man bör kolla sig. Brukar hjärtstillestånd under träning/tävling föregås av smärta en tid innan eller kommer de ”från ingenstans”? Vilka typer av signaler (i form av smärta eller annat) ska man vara uppmärksam på?

Slutligen så undrar jag helt enkelt – bör man vara försiktigt med att pressa sig för hårt under träning/tävling?

Tack på förhand!

/Sofie

SVAR:

Hej,

vad de två löparna i Midnattsloppen avled av är obekant för undertecknad. På varje större tävling bör finnas ett tillräckligt sjukvårdsteam som skall ha beredskap för framför allt allvarliga incidenter, men tyvärr är så inte alltid fallet. Som det är nu är det upp till arrangören att organisera sådant. Som deltagare kan man framföra frågor och krav på sådan beredskap. Inte minst bör idrottsförbunden, som ger tillstånd för tävlingen, ställa specifika krav på arrangören beträffande vilken kompetens och utrustning som skall finnas tillhands. Tyvärr har vi inte nått dit än.

Dödsfall under löplopp är dessbättre inte särskilt vanligt. De dödsfall som inträffar har i de flesta fall med hjärtat att göra, ”plötslig hjärtdöd”. Riskfaktorer är tidigare eller känd hjärt-kärlsjukdom (t ex högt blodtryck), oregelbunden hjärtrytm (arytmi), dehydrering (för lite vätska), varm och fuktig väderlek (såsom igår kväll under Midnattsloppet), kort förberedelsetid för löploppet, dopingmedel (till exempel efedrin, steroider) och andra droger. Antiinflammatoriska medel – NSAID – (till exempel Voltaren, Ipren, Brufen, Treo) har också diskuterats i sammanhanget och uppdagats ha ett klart samband.

I flera studier ser man att majoriteten av de avlidna hade varningssymptom på hjärtsjukdom innan eller under loppet, i form av bröstsmärta eller buksmärta vid ansträngning, eller oregelbunden hjärtrytm. Även konditionssänkning utan känd orsak kan vara tecken på hjärtsjukdom (myokardit) som är allvarlig vid löpning.

Man bör som löpare därför söka hos sin läkare (husläkare eller idrottsläkare) framför all vid alla ansträngningsutlösta bröstsmärtor eller oregelbunden puls. Hos läkaren lyssnar man på hjärta, mäter blodtryck och tar EKG. Vid misstanke på hjärtsjukdom men med normalt EKG bör man göra ett EKG under ansträngning (arbetsprov), till vilket man bör få remiss med skyndsamhet. Om smärtor på så sätt uppkommer under träning eller tävling, bör denna naturligtvis avbrytas, och man bör omedelbart söka läkarhjälp, inte minst för att slippa oroa sig för plötslig hjärtdöd. Man kan som idrottsaktiv i löpspåret också gå en kort kurs i hjärt-lungräddning, för att kunna hjälpa till om olyckan är framme.

/Dan Leijonwall

Visa kommentarer (27 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • André

  Reflektion
  ”NSAID – (till exempel Voltaren, Ipren, Brufen, Treo) har också diskuterats i sammanhanget och uppdagats ha ett klart samband.”

  Är det inte mer troligt att om man tar NSAID innan ett lopp så gör man det för att dämpa symptom på ett underliggande fel i kroppen, och det är detta fel som dödar och inte tabletten man tar för att dämpa symptomen.
  Inte alls kunnig inom detta men jag tycker det låter mycket underligt att dra denna slutsatsen eftersom de som är friska inte tar NSAID innan ett lopp.

 • Putchi

  Svimningskänslor
  Svimningskänslor bör man också vara vaken för. Har provat själv att ignorera dom när jag cyklade en gång. Jag vaknade senare på Danderyd efter ambulanstransport.

 • Josefin

  drabbar främst män
  tyvärr är det så att detta nästan uteslutande drabbar män. därmed bör man inte undvika att oroa sig om man märker något konstigt som kvinna, men man har åtminstone anledning att vara mindre oroad.

 • db

  Egenintresse
  Löjligt att kräva sjukvårdsteam. Det är bara ett sätt för Leijonwall att hitta fler inkomstmöjligheter för sig själv.

 • ylva

  Alvedon är bättre!
  Strunta i de där Ipren Treo etc, när du kan ta Alvedon, som är mildare och bättre för magen t o m. Du får smärtlindring, men inte biverkningar som på de där ”farligare” tabletterna.

 • ylva

  Hjärt-Lung-räddning bör finnas!
  Att inte ha Hjärt-Lung-räddning på ett stort och berömmt lopp – mitt i natten – där alla möjliga ställer upp och skall slå rekord, även om de kanske självmedicinerat med ”oönskade preparat”. För ryktets skull och för att rädda de ”självdestruktiva” bör ett sjukvårdsteam finnas på plats. Publiken kanske inte kan
  – plötsligt på liv och död – störta in och göra hjärtkompression…..

 • Axel

  Krav på läkarundersökning för tävling
  Hej
  Gör som i Italien , där krävs alla som tävlar eller idrottar organiserat att de gör arbets EKG och hjärtkontroller regelbundet.

 • Jag

  Hjärt-Lung-räddning fanns
  ylva: Han som dog vid kyrkan fick iaf hjärtmassage när jag sprang förbi.

 • Jag igen

  Glömde en grej
  Kanske ska tillägga att det var av funktionärer han fick hjärmassage.

  Funktionärer fanns lite överallt längs hela banan.

 • Axel

  Krav på läkarundersökning för tävling
  Hej
  Gör som i Italien , där krävs alla som tävlar eller idrottar organiserat att de gör arbets EKG och hjärtkontroller regelbundet.

 • D

  Inget man dör av
  NSAID tar man mot diskbråck och ledvärk osv. Dessa sjukdomar är inget man dör av, däremot kan medicinen visa sig vara olämplig vid stor ansträngning. Bra att det undersöks

 • MG

  Tungt lopp
  Ja det var inte den lättaste milen man sprungit. Tyvärr lyckades jag se båda dödsfallen… 50-åringen hade precis fallit när jag sprang förbi och låg med ansiktet rakt i backen. Det såg illa ut. Flera löpare och en funktionär (tror jag) i röd tröja var på plats. Och vid målgång möts man av hjärtmassage i sjukvårdstältet. Personligen tycker jag midnattsloppet är onödigt kuperat. Alla avskyr backen i vitabergsparken där 50-åringen dog. Kanske dags att ändra sträckningen?

 • Anna

  Kompartmentsyndrom
  Hej!

  Jag har en fråga till idrottsläkaren.

  Jag misstänker att jag fått kompartmentsyndrom. Finns det något man kan göra själv för att slippa detta? Streching? I så fall hur? Vad gör man annars? Operation? Är det svårt att få en sådan operation? Jag har redan träffat både läkare och sjukgymnast men de var kassa och det hjälpte inget alls.

  Tack på förhand!
  MVH
  Anna

 • anders

  naturlig död
  Det dör ca 10 personer i timmen, och 1 per timme i Stockholm, av skiftande orsaker. I snitt är motion hälsosammare än inaktivitet, men inte alltid…..

 • RunningPeps

  Att leva är farligt, man kan faktiskt DÖ!
  Visst är det tragiskt att två personer dog, men att ändra sträckningen? Ska Lidingöloppet ta bort Abborrbacken också? Det går inte att skydda människor mot faror hela tiden. Dessutom bör man ju lite till mans veta vad det är man ger sig in på, och ta reda på att man är tillräckligt tränad.

  Sen vet vi ju inte varför och av vad de dog av. Det behöver ju faktiskt inte ha kommit av att de var ut och sprang, och var det så kunde det ju lika gärna ha hänt när de var ute och tränade.

 • Andreas

  Rekommenderades inte smärtstillabnde inför lopp…
  …här på bloggen för ett tag sen?

 • Doktor Kong

  Bara otur
  Hur manga lopp har arrangerats i Sverige under senare ar och hur manga dodsfall har intraffat. Mig veterligt inget. Kanske var det bara slumpens spel som lag bakom de tva tragiska dodsfallen. Finns ingen anledning att skapa en ny statlig myndighet for att halla reda pa langdistanslopares halsa.

 • Motionär

  Midnattsloppet
  Jag själv sprang midnattsloppet och det fanns mycket vatten på 3- och 7km, jag såg även många ambulanser som stod beredda vid sidan av banan. Så att klaga på ledningen tycker jag inte man kan göra, de gjorde så gott de kunde. Att 2 personer av drygt 20000 kanske var sjuka eller hade hjärtfel är sånt som händer hur tråkigt det än må vara. Om man inte har pulsklocka och springer efter sin egen puls utan dras med i andras tempo har man bara sig själv att skylla.

 • deamon

  Instämmer
  Håller med Motionär. Det var inga problem att vid två tillfällen få ta del av vatten. Två vätskekontroller på en mil är, enligt min mening, helt ok. Hade varit ok även med en. Fanns även mycket sjukpersonal längs vägen. Att göra arrangören till syndabock känns fel.

 • Simon

  Till arrangörer…
  Röda korsets förstahjälpengrupper är utbildade och certifierade i hjärt-lungräddning och första hjälpen. De är gjorda för just denna typ av arrangemang och övar regelbundet. Kostnaden är låg och det finns runt 60 grupper spridda i landet. Det är synd att inte fler arrangörer tar hjälp av dem!

 • Erik

  Eget ansvar
  Som svar på förslag om kontroll, intyg och mer administration och krångel. För det första kommer det inte att lösa något som helst problem, för det andra räcker det med att betona att det är var och ens ansvar att se till att man fysiskt klarar det man ger sig in på.

 • Stil

  Det är ett bra sätt att gå på
  1/300 av dom som tycker om att springa lopp skulle inte kunna göra det med dessa galna tester. Lev gott och dö när det är dax.

 • Carl

  Vad riskerar att utlösa dödsfall UTAN träning?
  Tacksam för förslag från alla medbloggare! Jag kan börja – kanske högt blodtryck?

 • Svimning

  Svimning kan vara hjärtsyndrom
  Svimning vid fysiskt ansträngande sysselsättning kan vara tecken på ett ärftligt hjärtsyndrom kallat långt QT-syndrom. Syndromet kan leda till plötsligt hjärtstopp med död som följd. Att kräva läkarintyg av deltagare i olika lopp, med EKG som en av undersökningsmetoderna, kommer ändå ej att kunna stoppa plötsliga dödsfall. Det är nämligen så att långt QT-syndrom inte alltid visar sig genom EKG. Det kan krävas ett DNA-test för att det ska framgå att man verkligen bär på denna genetiska ”defekt”.

 • Svimning

  Svimning kan vara hjärtsyndrom
  Svimning vid fysiskt ansträngande sysselsättning kan vara tecken på ett ärftligt hjärtsyndrom kallat långt QT-syndrom. Syndromet kan leda till plötsligt hjärtstopp med död som följd. Att kräva läkarintyg av deltagare i olika lopp, med EKG som en av undersökningsmetoderna, kommer ändå ej att kunna stoppa plötsliga dödsfall. Det är nämligen så att långt QT-syndrom inte alltid visar sig genom EKG. Det kan krävas ett DNA-test för att det ska framgå att man verkligen bär på denna genetiska ”defekt”.

 • Svimning

  Svimning kan vara hjärtsyndrom
  Svimning vid fysiskt ansträngande sysselsättning kan vara tecken på ett ärftligt hjärtsyndrom kallat långt QT-syndrom. Syndromet kan leda till plötsligt hjärtstopp med död som följd. Att kräva läkarintyg av deltagare i olika lopp, med EKG som en av undersökningsmetoderna, kommer ändå ej att kunna stoppa plötsliga dödsfall. Det är nämligen så att långt QT-syndrom inte alltid visar sig genom EKG. Det kan krävas ett DNA-test för att det ska framgå att man verkligen bär på denna genetiska ”defekt”.

 • LOE

  Plötslig överansträngning ?
  Den ene förolyckade dog vid målgång. Jag tror mig ha läst någonstans, att när den s k venpumpen (omväxlande anspänning och avslappning i benmusklerna hjälper till att pumpa blod tillbaka till hjärtat) stoppats, efter det att springandet upphört, ökar belastningen på hjärtat tills den totala ansträngningsnivån sjunkit ordentligt. Ligger man då på gränsen till kollaps, så är detta ett riskmoment. Jag har hört rådet, att man ska sakta in joggande efter målgången.

SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol är sjukgymnast och arbetar även men utbildning av personliga tränare. Han driver också flera träningsbloggar. TRÄNING

Så kan medielarmen sabotera din träning

”Effekten lika potent som placebo.”

Fick placebo – satte nytt personbästa

TRÄNING

”De trodde att de fick steroider.”

”Racercykeln har blivit min snuttefilt”

BLOGG

SvD:s Erica Treijs cyklar till Paris.

”Höjbara skrivbord inte enda lösningen”

TRÄNING

”Stå inte samma som att röra på sig.”

Petra Månström och Erica Treijs Webb-tv

”Blodsmak är inte viktigast nu”

Tv

Petra om vägen till lyckad maratonträning.

”Träning minskar suget efter godsaker”

TRÄNING

Så påverkas din aptit av träning.

Hälsotrenden ger
ny typ av mat

Nyttigt

Ät rätt för att må bra.

Få håller sig smala enbart genom träning

GUDIOL

”Bromsar inte viktuppgång.”

Träningen som ”blir av” är sällan bäst

TRÄNING

”Utseendemål är ett problem.”

Bantande svenskar fuskar med motionen

HÄLSA

”De vet – men fuskar ändå.”

”Högintensiv träning gör dig friskare”

TRÄNING

Gudiol kommenterar hetsig debatt.

Fyra koppar skyddar mot cancer

Hälsa

Nya rön om dryckens hälsoeffekter.

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

HÄLSA

Gröten inte bara het i Hollywood.

Gryn gör dig gladare

6 anledningar att älska kolhydrater.

”Hur bra är det att äta frukt egentligen?”

”Innehåller fruktos och är ofta besprutad.”

HÄLSA

5 goda skäl att äta en curryrätt ikväll

”Motverkar cancer och benskörhet.”

HÄLSA

Här är anti-förkylningsmaten

10 immunförstärkare.

HÄLSA

Här är maten som gör dig glad

10 humörhöjande livsmedel.

HÄLSA

Rot motverkar träningsvärk

7 anledningar att äta ingefära.

HÄLSA

Träningen stressar varannan svensk

”Vi får inte ihop vardagspusslet.”

HÄLSA

Fröna som är mer än bara topping

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

HÄLSA

Så bra är kaffet – egentligen

Ökar livslängden och blodtrycket.

HÄLSA

Här är maten som gör dig friskare

8 antiinflammatoriska livsmedel.

HÄLSA

Är socker eller stevia bättre än aspartam?

Experten om omdiskuterad lightläsk.