X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpare under Midnattsloppet på Södermalm i Stockholm på lördagskvällen. Drygt 20 000 sprang den 10 000 meter långa banan. En person avled under loppet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.


Med anledning av de två dödsfallen som inträffade under Midnattsloppet igår har en läsarfråga inkommit till idrottsläkare Dan Leijonwall.


FRÅGA:

Hejsan,

vad det är som orsakar dödsfall av det här slaget. Utmattning? Vätskebrist? Medfödda hjärtfel? Kombinationen? Det var ju trots allt inte något jättelångt lopp den här gången, utan det handlar om en sträcka som många av oss springer flera gånger i veckan. Så vad är det då som plötsligt orsakar hjärtstillestånd under träning/tävling? Kan dessa typ av hjärtstillestånd drabba vem som helst eller finns det alltid något hjärtfel inblandat?

Sedan undrar jag också när man som löpare bör ”oroa” sig för hjärtat och i vilka fall man bör kolla sig. Brukar hjärtstillestånd under träning/tävling föregås av smärta en tid innan eller kommer de ”från ingenstans”? Vilka typer av signaler (i form av smärta eller annat) ska man vara uppmärksam på?

Slutligen så undrar jag helt enkelt – bör man vara försiktigt med att pressa sig för hårt under träning/tävling?

Tack på förhand!

/Sofie

SVAR:

Hej,

vad de två löparna i Midnattsloppen avled av är obekant för undertecknad. På varje större tävling bör finnas ett tillräckligt sjukvårdsteam som skall ha beredskap för framför allt allvarliga incidenter, men tyvärr är så inte alltid fallet. Som det är nu är det upp till arrangören att organisera sådant. Som deltagare kan man framföra frågor och krav på sådan beredskap. Inte minst bör idrottsförbunden, som ger tillstånd för tävlingen, ställa specifika krav på arrangören beträffande vilken kompetens och utrustning som skall finnas tillhands. Tyvärr har vi inte nått dit än.

Dödsfall under löplopp är dessbättre inte särskilt vanligt. De dödsfall som inträffar har i de flesta fall med hjärtat att göra, ”plötslig hjärtdöd”. Riskfaktorer är tidigare eller känd hjärt-kärlsjukdom (t ex högt blodtryck), oregelbunden hjärtrytm (arytmi), dehydrering (för lite vätska), varm och fuktig väderlek (såsom igår kväll under Midnattsloppet), kort förberedelsetid för löploppet, dopingmedel (till exempel efedrin, steroider) och andra droger. Antiinflammatoriska medel – NSAID – (till exempel Voltaren, Ipren, Brufen, Treo) har också diskuterats i sammanhanget och uppdagats ha ett klart samband.

I flera studier ser man att majoriteten av de avlidna hade varningssymptom på hjärtsjukdom innan eller under loppet, i form av bröstsmärta eller buksmärta vid ansträngning, eller oregelbunden hjärtrytm. Även konditionssänkning utan känd orsak kan vara tecken på hjärtsjukdom (myokardit) som är allvarlig vid löpning.

Man bör som löpare därför söka hos sin läkare (husläkare eller idrottsläkare) framför all vid alla ansträngningsutlösta bröstsmärtor eller oregelbunden puls. Hos läkaren lyssnar man på hjärta, mäter blodtryck och tar EKG. Vid misstanke på hjärtsjukdom men med normalt EKG bör man göra ett EKG under ansträngning (arbetsprov), till vilket man bör få remiss med skyndsamhet. Om smärtor på så sätt uppkommer under träning eller tävling, bör denna naturligtvis avbrytas, och man bör omedelbart söka läkarhjälp, inte minst för att slippa oroa sig för plötslig hjärtdöd. Man kan som idrottsaktiv i löpspåret också gå en kort kurs i hjärt-lungräddning, för att kunna hjälpa till om olyckan är framme.

/Dan Leijonwall

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv