X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpning.

Löpning och orientering lockar framför allt yngre personer medan äldre ägnar sig åt turåkning, fågelskådning och stavgång. Foto: Colourbox.

Nästan hälften av svenskarna vill öka sitt friluftsliv men brist på tid, pengar och lämplig partner sätter hinder i vägen, visar en ny studie.

– Tidsbrist är ett vanligt hinder, både i vardagen men också under långledigheter som till exempel sportlovet. Under längre ledigheter ser man dessutom att höga kostnader är en orsak till varför man väljer bort vissa friluftsaktiviteter som till exempel utförsåkning, säger Peter Fredman, professor vid Mittuniversitetet och ansvarig för forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring som ligger bakom studien.

Andra hinder för att ägna sig åt friluftsliv i den utsträckning man önskar är familjesituationen, brist på lämpliga platser eller partner. Avsaknad av partner och bristande mod är typiskt kvinnliga hinder, medan män i högre grad är hindrade av höga kostnader.

– Mycket talar för att det finns ett stort intresse för friluftsliv, men allt fler människor behöver hjälp för att förverkliga det. Här spelar friluftsorganisationer, företag och inte minst allemansrätten en mycket viktig roll, säger Peter Fredman.

1 800 slumpvis utvalda personer mellan 18-75 år har deltagit i den här nationella undersökningen och 43 aktiviteter har studerats. 7 av 10 svenskar ägnar sig mer eller mindre frekvent åt de vanligaste friluftsaktiviteterna som till exempel promenader, strövtåg i skog och mark, bad och cykling.

Typiskt kvinnliga aktiviteter är stavgång och hästridning, medan jakt, skoter, dykning och fiske är typiskt manliga aktiviteter. Yngre personer ägnar sig i högre grad åt olika typer av brädsporter, orientering och löpning. Äldre däremot, ägnar sig i högre grad åt skogspromenader, stavgång, turskidåkning, fågelskådning och andra naturstudier.

Intressant studie, tycker jag och resultatet är föga förvånande. Särskilt problemet att hitta lämpliga friluftskompisar känner jag igen mig i, därför tycker jag det är så bra med bloggar, klubbar och andra typer av communities som underlättar sådant. Att avsaknad av lämplig friluftskompis är ett kvinnligt problem är också lite intressant. Betyder det att män har lättare för att utöva friluftsliv på egen hand eller har de lättare för att hitta friluftskompisar? Fler tankar kring detta?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv