Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

magrutor

Det nya kvinnliga kroppsidealet består av rutor på magen och vältrimmade armar. Foto: Colourbox.

Minns ett snack jag hade med en killkompis för några år sedan. Han menade att ”Det är enklare för er tjejer att leva upp till kroppsidealet – ni behöver ju bara hålla er smala, tänk på oss killar som måste slita dag ut och dag in på gymmet”. 

Det här var alltså några år sedan. Nu är något på väg att hända med det kvinnliga kroppsidealet. Det ”räcker” inte längre med att vara smal, nu ska också vi kvinnor ha vältrimmade muskler. ”Strong is the new skinny”, heter det på t-shirttryck och i hashtaggar i sociala medier. Har själv använt mig av den, men då har jag mer fokuserat på känslan av att vara stark snarare än att ha ett stenhårt sexpack på magen.

MISSFÖRSTÅ MIG RÄTT NU!

Somliga har en naturligt låg procent kroppsfett och har ”idealkroppar” utan att behöva slita särskilt mycket för det. Jag tycker inte heller att det är fel att träna styrketräning – tvärtom. Men det finns en punkt där gymmandet och deffandet blir lika skadligt som bantning. Och ska vi vara realistiska så är det mycket få av oss vanliga dödliga som har rutor på magen och väl synliga biceps utan att behöva arbeta hårt för det. En låg procent kroppsfett kan dessutom orsaka hormonella störningar och mensbortfall hos kvinnor i fertil ålder. Vilket i sin tur kan ge benskörhet och andra jobbiga saker.

Det jag är lite bekymrad över är att många kanske inte förstår hur mycket arbete som krävs för att få de där rutorna på magen. En deffad kropp är inte detsamma som en sund kropp. Den KAN vara det, men den behöver inte vara det. Dessutom är det så att många av bilderna på supertrimmade personer som du ser i sociala medier och i tidningar är tagna under en period av strikt diet, ofta inför en tävling eller en viktig plåtning. Det jag försöker säga är att vi alla har olika förutsättningar, såväl kroppsliga som tid att lägga ner på vår träning. Det är inte rutorna som är det viktiga utan inställningen till den egna kroppen, till maten och att en sund livsstil är något som inte bara varar till nästa badsäsong utan livet ut.

Krama din starka, fina kropp lite extra idag – lova mig det!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar