Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Marilyn Monroe

En yppig Marilyn Monroe eller en stark uthållighetssportare? Uppfattningarna om hur dagens idealkvinna ska se ut skiljer sig åt markant. Foto: AP.

Sticker man ut hakan får man räkna med mothugg  – så mycket har jag lärt mig efter ett antal år som bloggare på en stor dagstidning. Igår handlade den stora kioskvältaren om det nya kvinnoidealet och kommentarerna bara vällde in. En del gjorde mig riktigt mörkrädd, andra var riktigt kloka och vettiga. De flesta verkar ha missat min fråga i slutet av inlägget, nämligen om vem som egentligen dikterar idealet. Här är ett urval av läsarkommentarerna:

”Rent definitionsmässigt är nog kvinnoidealet för en normal, heterosexuell, man något som tydligt skiljer kvinnan från mannen. Runda former är en sådan sak. Långt hår och klänning/kjol en annan. Femininitet helt enkelt, det behöver inte vara något märkvärdigt.”

”Vem vill bli ihop med en man med platt skrev? Inte jag i alla fall! Jag vill ha en feminin kvinna med fina, kvinnliga former som har som mål i livet att bilda familj med sin man. Jag vet, det är snudd på fascistiskt att tycka så, men det bryr jag mig inte ett skvatt om.”

”Rutor på magen och väldefinierade muskler på armarna på en kvinna? Nej tack! Brrrr! Jag känner ingen heteroman som finner sånt tilltalande. Det klassiska är det som gäller. Allt det som talar för en sund fertil kropp: långt tjockt hår, sund hy, putig välformad rund rumpa, smal midja och mjuka former. Det är till mycket biologiskt förankrat. Kvinnor vill ha en duktig jägare, en som kan ta hand om familjen – män en sund och frisk, fertil kvinna.”

”Gäsp, män som på luddiga grunder vill försvara och rättfärdiga status quo med biologi… Det finns undersökningar som visar att i takt med att kvinnor blir mer ekonomiskt jämställda och självständiga så väljer de i mindre utsträckning ”jägare” till män, män med makt/pengar/status/styrka. Utan går mer efter utseendet och personlighet.”

”Jag har då aldrig träffat på någon man som vill ha en tjej som ser ut som på bilden. Jag tror de allra flesta män vill ha samma kvinna de alltid velat ha. D v s en varm, kärleksfull, mjuk, familjeorienterad och kvinna. Däremot har mediaeliten ställt en massa nya krav på kvinnor vad gäller karriär och livsstil. Jag är rätt säker på att det är mediaeliten och inte männen som vill att kvinnor ska springa maraton.”

”Det nya kvinnoidealet bland heterosexuella män är det gamla idealet, med stora bröst, stor bak, smal midja och långt hår. Med tillägget att hon ska ha traditionellt manliga intressen, typ meka bilar eller spela dataspel.”

”Kvinnliga former…ja tack ! Manliga intressen behöver hon absolut inte ha….de kan jag stå för själv. Däremot vill jag inte att hon försöker tävla med mig i styrke– och uthållighetssporter…..det räcker så bra att hon föder barn.”

”Jag har aldrig träffat en kvinna som har nämnt att hon skulle vilja springa ett maraton så att det skulle vara ett nytt ideal ser jag som helt verklighetsfrämmande. men så rör väl också Petra sig i en osund krets av träningshetsare där det säkert är vardag att pressa kroppen inför nästa mara.”

”Pass på modellsmala kvinnor. Pass på bodybuilders. Pass på uthållighetssportare. Jag hade nog passat bättre på tiden när Marilyn Monroe hade den perfekta kroppen.”

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv