Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Frukt

Är frukt fullt av socker och dåligt för hälsan eller inte? Petra Kindlund svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Petra!

Jag har hört att det inte är bra att äta för mycket frukt då det innehåller en massa socker. Vad anser du om frukt? Är det bra eller dåligt?

Tacksam för svar!

Hälsningar Jan

SVAR:

Hej Jan

Diskussionerna om att frukt skulle vara dåligt startade när överläkaren Christer Enkvist fick väldigt mycket uppmärksamhet i media efter att han påstått att frukt ger ökad bukfetma och insulinresistans (http://www.aftonbladet.se/halsa/article11805578.ab). Saken var den att studien han refererade till inte alls handlade om frukt utan om drycker. Forskarna hade nämligen undersökt hur ett intag av fruktos eller glukossötad dryck motsvarande 25 % av det totala energibehovet påverkade kroppsvikten (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19381015). Dessa resultat är inte ens relevanta när det handlar om huruvida frukt är nyttigt eller inte. Dock har detta fått väldigt mycket uppmärksamhet i media och har skapat förvirring bland många. Men att äta frukt är något som är nyttigt och de flesta äter alldeles för lite frukt.

Frukt är bra då den innehåller en hög mängd näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Det finns många studier som visar sambandet mellan ett högt intag av frukt och en minskad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdom, cancer, övervikt samt diabetes. Det är därför bra att försöka få i sig minst 2-3 frukter per dag. Frukt är ett bra mellanmål och ger bra mättnad i förhållande till dess låga kaloriinnehåll samt minskar sötsuget.

Att tänka på är att pressad frukt i form av till exempel apelsinjuice inte har samma effekt som att äta en frukt. När man enbart pressar ut juicen försvinner en hel del fibrer som finns i fruktköttet och för ett glas krävs det därför flera apelsiner. Det gör att du får i dig en högre mängd socker och det mättar inte heller lika bra. Att dricka flytande kalorier är något som vi människor aldrig har hanterat i lagom dos utan det blir lätt för mycket. Att till frukost hålla sig till max ett glas juice är därför en bra regel.

Hälsningar Petra

Har du också en fråga till vår kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar