Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

kaisepakte1

Lycklig Petra på väg upp på fjället Kaisepakte i närheten av Abisko. Foto: Privat.

Har upplevt så många olika saker de senaste dagarna att det passar fint att göra ett gott och blandat-inlägg à la LG Skoog, en duktig löpare och löpcoach som har en kul blogg jag brukar följa.

– Kan konstatera att man blir bra på det man tränar. Skidbestigning och telemarksåkning i opistad terräng har jag inte pysslat med sedan jag drog igång löparbloggandet och jag kan konstatera att uppför är jag starkare än någonsin. Utför däremot, där hade man behövt komplettera med mer styrka för låren. Ligger i sängen insmord med Ormsalva och lider. Hoppas det blir bättre imorgon.

– Arrangemanget jag befinner mig på, Pure Freeride Camp, kan jag varmt rekommendera. Man känner sig väl omhändertagen om dagarna tack vare de proffsiga bergsguiderna och maten, människorna och området lämnar inte heller mycket att önska. Tänk vad mycket vackert det finns i Sverige ändå. Man behöver ju inte dra till Alperna för grym skidåkning.

kaisepakte2

Skidbestigning är fantastiskt bra träning för hela kroppen. Foto: Petra Månström.

– En fantastisk ambassadör för skidbestigningssporten är bergsultralöparen Emelie Forsberg. Och efter två dagar med soldränkta åk i finfin snö kan jag bara hålla med henne. Uppför tränar man styrka och flås, utför kommer även koordinationen in och man belastar lite andra muskler än under uppförsgången så man blir skönt trött.

– Vill ge en eloge till personalen i skiduthyrningen Fjällboden. De har inte bara förbarmat sig över mina krånglande telemarksbindningar en sisådär femtioelva gånger, dessutom bemöter de dig alltid med ett leende. Service när den är som bäst.

– Verkar det som att jag inte gör annat än reser omkring som en flipperkula? Ja, så känns det faktiskt just nu. Förra veckan var det Prag, dessförinnan Sunne och Riksgränsen. Och snart blir det varmare breddgrader och därefter bort till vulkanernas land. Ingen rast, ingen ro. Det är roligt att resa men just nu längtar jag efter en hemmahelg i soffan.

kaisepakte3

Lycklig maratonbloggare på toppen av berget Kaisepakte. Foto: Petra Månström.

– Jägarsnus! Denna fantastiska humörhöjare bestående av jordnötter, russin och choklad. Lika gott som det låter och perfekt avvägning mellan salt, sött och lite syrligt. Funkade till och med toppen till after ski-ölet.

– Nej, nu måste jag sova för det blir skidbestigning imorgon också. Men först: insmörjning med liniment. Godnatt!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar