Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

crawlskola655

Åsa och jag pustar ut vid bassängkanten efter en intensiv timmes crawlskola med Josefin Lillhage. Foto: Privat.

Vilken morgon! Min avrostning av simskillsen från forntiden kunde inte ha fått en bättre kickstart med söndagens Ångaloppet och i morse bjöd Speedo in till en timmes crawlskola under ledning av Josefin Lillhage. Hon är en av landets främsta simmare och under sin karriär tog hon medaljer i OS, VM och EM – med VM-guldet på 200 meter frisim och EM-silver på 100 meter frisim som främsta meriter. Nu har hon lagt simkarriären på hyllan och satsar istället på en karriär som personlig tränare och siminstruktör.

lillhage655

Josefin Lillhage i semifinalen på 100m fritt vid EM i Budapest 2010. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Och i morse hade alltså jag och min träningsbloggkollega Åsa nöjet att finslipa vår crawlteknik under en timme i Eriksdalsbadet. Vi höll till i inomhusbassängen som vi hade helt för oss själva – vilken lyx! Först fick vi simma några vändor så att Josefin kunde se vad vi behövde förbättra och sedan fick vi göra diverse olika övningar. Bensparken är viktig så den jobbade vi på genom att sätta på oss simfötter och på så sätt ”tvinga” kroppen att hålla rätt teknik. En häftig aha-upplevelse när jag till slut började inse vad jag gjort fel tidigare.

”Ner med rumpan, ner med ansiktet, jobba från höften!”

Många instruktioner var det och riktigt grymt att få feedback direkt från Josefin som synade oss under lupp. Vi fick också göra en riktigt bra andningsövning som gick ut på att ta in luft genom munnen och sedan dyka ner och andas ut genom både näsa och mun under vattnet. Just det här med att andas ut under vattnet och andas in ovanför vattnet är viktigt och många nybörjare missar utandningen under vattnet. Till sist fick vi testa våra nyvunna kunskaper under några vändor och visst märkte jag skillnad – och det syntes också.

Kul! Har verkligen fått blodad tand för det här med swimrun så nu gäller det att nöta simteknik under hösten och vintern.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv