Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Puls

Varför är min maxpuls så låg, undrar Anita. Idrottsläkare Dan Leijonwall svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Har googlat och läst massor om just puls och pulsträning. Kör mycket Activio pulsträning och är då nästan alltid den som har lägst puls (hjärtslag) – första intervallen är jobbigast men det blir lättare för varje intervall. Känns som om jag ska kräkas när jag når 90-91% i Tabata-intervaller så det känns ändå som om klockan är ganska rätt inställd.

Är 47 år snart och var kraftigt överviktig fram till 2004 då jag gjorde en viktresa på 68 veckor – började träna och gick ner 51,4 kg! Tränar spinning, bdy combat, kettlebells och cx + promenader. Maxpuls som känns som rätt är dock bara 164… Varför så låg?

/Anita

SVAR:

Hej Anita!

På åtta år har din kropp förändrats, inte bara viktmässigt i och med din radikala livsstilsomläggning. Den har anpassats till de förhållanden och krav du ställer på den. Under tiden har du också blivit åtta år äldre, vilket påverkar det du frågar efter: din pulsnivå. Jag har skrivit om liknande frågeställning tidigare här på Petras maratonblogg. Man skiljer på maxpuls och arbetspuls. Maxpulsen kan mätas, och förändras inte särskilt mycket med annat än åldern hos en och samma individ, och med läkemedel (t ex betablockerare). Den teoretiska maxpulsen kan räknas ut enligt känd formel (för kvinnor 230 minus ålder), men varierar också en hel del mellan olika individer. Arbetspulsen är den frekvens hjärtat arbetar med under arbete, och varierar med arbetets storlek (hur hårt man springer) och hjärtstorlek (plus en rad andra faktorer såsom hemoglobinhalt i blodet, sjukdomar m m). Genom konditionsträning ökar hjärtats storlek och kan således pumpa ut mer blod; hjärtat behöver då inte pumpa lika snabbt (”pulsen”) för att få ut samma mängd syre ut till de arbetande musklerna. Konditionsträning sänker alltså arbetspulsen och ökar ”orken”. Däri ligger förklaringen till din arbetspuls i förhållande till din teoretiska maxpuls.

Intervallträning (t ex ”Tabata”) är ett sätt att hårdträna konditionen, men som är mycket krävande. Typmodellen för intervallträning är 1 min maxbelastning/maxfat varvat med 1 min mycket lätt belastning, låg fart. Upprepa så många gånger du orkar. Intervallmodellens effektivitet avgörs av hur mycket man kan ta ut sej. Intervallträning ökar tyvärr skaderisken, i synnerhet om man ökar intervallträningsinslaget för snabbt. En annan klassisk modell, som är betydligt mindre krävande är att löpträna 20-30-min-pass på 80% (”submax”) av den beräknade maxpulsen.

”Activio” ger en fördel genom att dels gruppträningen i sig och dels den visuella effekten kan öka motivationen, men innehåller inga andra fördelar för den som är van löpare och van att löpa på egen hand. Den ger också en känsla av att pulsen är den viktiga komponenten och en komponent som är ”absolut”, vilket man således kan bedra sig på.

Lycka till!

/Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar