Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

fialotta655-3

Fialotta Bratt siktar på Lidingöloppets 15-kilometersdistans. Foto: Sara Djupsund.

Serien miniintervjuer med deltagarna i Skyr Island Run så här när dagen d närmar sig fortsätter. Den här gången är det dags för Fialotta Bratt som siktar på Lidingöloppet 15 km.

Hur känns formen så här när Lidingöloppet närmar sig?

– Usel! Iallafall med tanke på den form jag hade hoppats på att vara vid det här laget. Jag har kämpat på men det har inte gett den utdelning som jag hade hoppats på. I början kändes sex månader som eoner av tid, nu tycker jag att det har gått sjukt snabbt… Igår  var jag dock ute på ett 10-kilometerspass med några vänner och det kändes bättre än tidigare i veckan vilket var skönt!

Tankar om hur du ska lägga upp loppet?

– Gå ut hårt och öka! Eller inte. Planen är att jag ska göra mitt allra bästa och att det ska bli en rolig upplevelse. Jag hoppas kunna hålla ett rätt så jämt tempo utan att krokna när de värsta backarna kommer lite före 10 kilometer. Mitt tidsmål ser ut att spricka big time så fokus nu är att inte gå en endaste ynka meter.

Dina tankar om Skyr Island Run så här långt och vad det har gett dig?

– Jag har lärt mig massor om löpning och träning och jag har fått bra tips på upplägg och olika sorters pass som jag kommer att använda framöver. Jag har även fått konstaterat det jag länge anat; långt och långsamt är min melodi. Det är också roligt med all pepp som jag fått av Skyr-gänget och från personer i min omgivning.

Har du redan nu funderingar på vad din nästa löparutmaning kan bli?

– Jag och några vänner ska springa Tjurruset redan veckan efter Lidingöloppet, det ska bli väldigt roligt! Vi har även börjat prata om att ge oss i kast med en halvmara och har väl halvt om halvt bestämt att det är Amsterdam om ett år som gäller.

Vad har varit det roligaste med Skyr Island Run?

– Resan till Island, med vår entusiastiska guide Pálmar, toppar lätt listan. Och som favorit där får jag nog ta det där tuffa bergspasset sista dagen, då kände jag att jag levde! Sen så är jag väldigt glad över alla gemensamma pass, de har alltid fått mig på bra humör.

Dina tips till andra som kommit igång med löpningen nu under sommaren och får motivationssvackor nu när det börjar bli mörkt ute?

– Alltså, mörkt är ju inte så skoj om en springer på ensliga ställen så se gärna till att ha en vän med dig i spåret. Men utöver det ser jag inget negativt med att det är mörkt och murrigt, det kan vara rätt mysigt. Jag gillar att springa i regn, och minusgrader är inte heller något stort problem. ”Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder”, är ett klämkäckt motto som trots allt stämmer utmärkt bra.

Följ Fialottas träning på hennes blogg.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar