Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Barfotalöpning

Vad är mest skonsamt, att springa med dämpade skor eller barfotaskor? Idrottsläkare Dan Leijonwall svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Vilket är mest skonsamt, att springa med så kallade barfotaskor eller ska man använda en dämpad sko? Har nu löptränat 6-7 år och det jag personligen har märkt är att ju mindre dämpning jag har i skorna desto mindre skador har jag upplevt.

Jag har aldrig sprungit med barfotaskor men är väldigt sugen.

Tack på förhand

/Dan

SVAR:

Hej Dan!

Skonsamhet är något relativt, vilket kräver att man definierar vad man menar. Det som avses i det här fallet förmodar jag är skonsamhet mot skador, samt komfort.

En väldämpad sko sprider trycket mot fotsulan mer men är mindre stabil för vackling, och en tunnsulad sko ger en mindre stödyta och kräver oftast att kroppstyngdpunkten flyttas fram för att fungera. Skadepanoramat för de olika skotyperna ser därför lite olika ut, men handlar mer om fysisk förmåga och löpteknik, d v s individuella skillnader spelar större roll.

Skador kan principiellt tänkas uppstå när man överskrider en vävnads kvalitéer – ”när kraven överstiger förmågan”, som jag brukar predika. Det som gäller är alltså att ha förmåga som motsvarar kraven för den skotyp man väljer. Detta åstadkommer man bäst genom träning = löpning, och som all träning en långsam anpassning till nya förhållanden om man vill minimera skaderisken.

Svaret på frågan blir därför att ”det beror på”. Om man skiftar från heldämpade asfaltjoggingskor till minimalistiska kräver det månadsvis med invänjning (= träning) innan muskler och vävnader har lärt sig den nya situationen. Om man är ovan vid en skotyp ökar detta skaderisken i sig, något som kan elimineras genom långsam invänjning.

Lycka till!

Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

LÄS OCKSÅ:

”Vaderna tar stryk av barfotalöpningen”

”Farligt att springa med för lite dämpning?”

”Därför kastade Per löparskorna för gott”

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv