Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Fotavtryck

Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag står i färd med att göra nya fotbäddar. har en besvärlig fot med halux valgus, hammartå och Mortons! Nu kan man ju göra inläggen på olika sätt. Ett ställe erbjuder ”Trampa i låda” alltså fotavtryck. Det andra stället erbjuder scanning av fötterna.

Vilket är att föredra?

Mvh Kerstin Lindholm

SVAR:

Hej Kerstin!

Din fotsituation är inte optimal, och har inte varit så under lång tid, vilket indikeras av de tre samtidiga besvär du drabbats av.

Det viktigaste när man gör fotbäddar är inte tekniken de utformas med. Viktigare är vilka besvär man har och hur skicklig och erfaren ortopedteknikern är på att anpassa sulan till just de aktuella besvären. Tekniken att scanna fötter är nyare än tramplåda, men inte bevisat bättre. Man måste också komma ihåg att belastningen på foten är annorlunda beroende på vad man använder dem till. En löpsituation skiljer sig väldigt mycket åt från belastning vid styrketräning, och beroende av löpteknik skiljer sig individuella löpare åt en hel del beträffade fotbelastning. Om fotbäddarna inte passar tillräckligt bra riskerar man påökade problem som biverkan. Det kan vara mycket svårt att få en full anpassning av fotbäddarna. Den ideala situationen är därför att helt undvika fotbäddar om man inte måste ha dem av medicinska skäl.

Dessutom är skovalet, det som sulan skall samverka med, mycket viktigt. En del om skor och skoval för löpare kan man läsa på denna länk. Mitt råd är att du väljer en välrenommerad ortopedtekniker som har vana av den idrott/aktivitet som du utövar hellre än att låta teknikvalet styra.

Varma hälsningar,

Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar