Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Ovan ser ni de löparskor jag springer mest i just nu – den lättare Asics DS Trainer för snabba, korta pass och mängdträningsskon New Balance 1064 för längre pass. Foto: Löplabbet.


En kompis som just börjat springa frågade mig häromdagen vad jag tyckte om hans löparskor. Det framkom att han sprang i ett par skor som han köpt på rea år 2001 och därför känner jag mig böjd att skriva det här inlägget.

Jag vet att det är många som precis börjat springa och som kanske aldrig har löptränat förut. Ska inte komma med en massa pekpinnar – men som ni säkert förstår är skaderisken extra stor när man just börjat med en ny sport och håller på att vänja kroppen vid den.

Jag kan inte nog betona vikten av bra skor! Skorna du springer i är den allra viktigaste utrustningsdetaljen för en löpare – när det gäller kläder är det såklart skönare med funktionsmaterial än bomull, men det funkar till nöds. Men att springa i gamla skor som för länge sedan tappat sin dämpande förmåga är mycket riskfyllt.

Några tips som jag har lärt mig under den tid jag löptränat:

– Det är inte bara proffsen som håller sig med flera par skor. Ha gärna minst två par skor som du växlar mellan, särskilt om du tränar väldigt ofta är det viktigt att skorna får vila någon dag.

– Prova alltid ut skor i en butik med kunnig personal som tar sig tid med dig, kollar din fotisättning och annat så att du får den sko som passar just dig.

– Det kostar en del att låta gjuta ortopediska skoinlägg – men för mig har det varit värt varenda krona. Min hälsporre försvann nästan över en natt efter att jag börjat springa med dem i skorna. Har du egna skoinlägg bör du ta med dem när du provar ut nya skor.

– Har du sprungit i väta? Stoppa då in tidningspapper i skorna så torkar de snabbare.

– Undvik att köpa löparskor på rea, då det ofta handlar om förra säsongens skor som stått på hyllan eller legat i kartong lång tid, börjat torka och förlorat sin dämpande förmåga.

Fyll gärna på med era egna tips vid skoköp!

Här hittar du bra råd vid köp av löparskor.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv