Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

kaffe655

 

Vi skandinaver konsumerar mest kaffe i hela världen. Men hur bra är egentligen vår kära koffeindryck? Foto: Colourbox.

Jag har nu det stora nöjet att presentera en ny kostexpert här på Maratonbloggen. Det är Carolin Helt som tar över efter Emelie Andersen. Carolin är bland annat personlig tränare och kostrådgivare och en närmare presentation av henne kommer inom kort här på bloggen. Men redan nu delar hon med sig av sina tankar kring vår absoluta favoritdryck: kaffet!

Kaffe kan man dricka av många olika anledningar– det är gott, uppiggande, det är en social dryck och vissa gör det bara för att kunna gå på toaletten. Men är det hälsosamt? Mycket forskning tyder på att vi med gott samvete kan fortsätta att dricka det svarta guldet om än med måtta. Den effekt som de allra flesta känner till är att kaffe har en uppiggande effekt. Det stimulerar det centrala nervsystemet och stärker även vårt korttidsminne.

Det har visat sig att kaffekonsumtion kan motverka diverse sjukdomar som till exempel Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Det är framför allt koffeinet i kaffet som ger dessa effekter då koffeinet sätter sig på cellens yta och blockerar adenosin, en nedbrytningsprodukt som alltid finns i kroppen. Enkelt uttryckt ökar mängden adenosin när vi har jobbat hårt och det gör oss trötta. Koffeinet sätter sig på en typ av nervceller i hjärnan som kontrollerar motorik och motivation och hämmar adenosinets effekter och vi blir fortsatt pigga och motiverade.

Kaffe tycks även motverka vissa typer av cancer, nu senast visar en studie att kaffekonsumtion kan skydda mot hudcancer. Där visar det sig att ju mer kaffe desto bättre. 3-5 koppar om dagen kan motverka diabetes typ-2, astma, leverskador och hjärtsjukdomar. En studie från USA:s nationella cancerinstitut visar att de som drack 2-3 koppar kaffe per dag levde längre än andra, oavsett om kaffet innehöll koffein eller ej. Kaffe innehåller bland annat antioxidanter som man tror har den hälsosamma inverkan på oss.

Men visst finns det rapporter om att kaffekonsumtion innebär en hälsorisk. Ökat blodtryck är en risk. Den effekten brukar dock bara sitta i tillfälligt men för känsliga personer kan det vara en bra ide att undvika allt för mycket kaffe. Kombinationen koffein och socker, som det ofta är i läsk och diverse kaffedrinkar kan öka risken för att drabbas av depression. För att inte tala om den ökade risken för övervikt. Visst, koffein tycks öka kroppens förmåga att bränna fett, men då krävs det att man anstränger kroppen hårt för att det ska fungera. Sitta still och dricka kaffe ger inte den effekten, tyvärr.

Livsmedelsverkets rekommendation för gravida kvinnor är 3 koppar per dag, då det finns studier som visar att en hög kaffekonsumtion ökar risken för missfall. Kaffe är ett av sex livsmedel som Naturskyddsföreningen rekommenderar att man bör välja ekologiskt då kaffeplantagen besprutas med bekämpningsmedel som inte är godkända i Sverige och EU.

Bra eller dåligt, rätt eller fel – det måste inte vara antingen eller. Som när det gäller så mycket annat är det nog en fråga om dos. Dricker du massor av kaffe för att bli pigg bör du kanske se över dina sömn-, mat- och träningsvanor istället.

”Lagom” är ett bra ord som borde tillämpas lite oftare.

Mer i ämnet:

http://jnci.oxfordjournals.org/content/107/2/dju421.short

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0094715

http://www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2004/28990.pdf

Har du en fråga om kost och träning som du vill ställa till Carolin? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv