Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

grupplopare

Var femte svensk framhåller gärna sitt intresse för hälsa och friskvård på cv:t när de söker jobb, visar ny undersökning. Foto: Jessica Gow/TT.

Ett intresse för hälsa och friskvård är värt att ta upp på cv:t när man söker jobb, tycker var femte svensk. Extra starkt förankrat är detta hos unga (26 %) och unga kvinnor (31 %).

Det här visar en ny undersökning som har utförts av TNS Sifo. Är du mellan 30 och 49 år ökar chansen att du skriver att du är intresserad av löpning och jogging på ditt CV. 16 procent i den åldersgruppen tror att det skulle locka potentiella arbetsgivare. Men det är inte bara hälsointresset vi tycker om att lyfta fram på våra cv:n. Näringsliv och samhälle (24 %) samt friluftsliv och äventyr (21 %) är andra saker vi gärna tar upp. 30 procent av de som är hälsointresserade vill visa det genom att låta tidskrifter om hälsa ligga framme hemma. Tidskriften spelar generellt en viktig roll, var femte svensk läser tidskrifter som en del av att ägna sig åt sitt intresse.

Undersökningen visar också att vi svenskar generellt är väldigt hälsointresserade. När svenskarna får välja mellan cirka 70 olika intressen hamnar ”Hälsa och friskvård” på nionde plats. 22 procent uppger att de har det här intresset.


Topp 5 – intressena vi tror ser bra ut på vårt CV:
• Hälsa och friskvård: 21%
• Ekonomi, aktier och fonder: 17%
• Litteratur, skrivande och läsningar: 17%
• Politik, näringsliv och samhälle: 15%
• Friluftsliv och äventyr: 15%

Fakta svenskarnas intressen:
• Varje svensk har i snitt sex intressen.
• Svenskarna ägnar i snitt 53 minuter om dagen eller 27 timmar i månanden åt sina intressen.
• Varje svensk lägger i snitt 1 012 kronor i månaden på sina intressen. Män lägger 20 procent mer än kvinnor.
• En av tre svenskar vill ha fler intressen.
• Tre av fyra svenskar tycker att andra personer blir mer intressanta om de har ett intresse.
• Svenskarnas vanligaste intressen är musik (38 %), litteratur, läsning och skrivande (37 %), resa (36 %), film (34 %) och mat (31 %).
• När svenskarna uppger sitt allra största intresse – med bara ett möjligt svarsalternativ – toppas listan av läsning, resande, dator- och tv-spel, fotboll och mat.
• 21 procent av svenskarna har blivit nyfikna på nya intressen efter att ha läst en tidskrift.
• 1 av 5 uppger att de läser tidskrifter som en del av sitt intresse.
• Varannan kvinna tycker att gemensamma intressen är viktigt i valet av partner – fyra av tio i hela befolkningen.
• En av tre har ändrat sin uppfattning om en person efter att ha fått reda på dennes intresse. 
60 procent av dessa har blivit mer positivt inställda, oavsett om de delar intresset eller inte.
• En av tio har intressen de undviker att prata om. 25 procent av unga män undviker till exempel att prata om att de är intresserade av dator- och tv-spel och 19 procent av kvinnor över 50 år att de är intresserade av politik, näringsliv, samhälle och religion.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv