Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Petra Kindlund

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kommer Maratonbloggen snart att få en ny kostexpert. Vår tidigare expert, Petra Kindlund, ville avrunda med ett inlägg där hon berättar om sina bästa kosttips och lite annat. Här kommer det!

Kost är något som väcker mycket känslor och där många har olika åsikter. Men det är egentligen inte så konstigt. Vi är alla beroende av mat och vi har alla olika kulturer och vanor. Vi är alla dessutom så olika och det som fungerar för någon behöver inte vara rätt för någon annan.

I mitt sista inlägg har jag valt att istället för att svara på en fråga ge mina främsta kosttips:

1. Regelbundenhet är viktigast
Det absolut viktigaste när man pratar om en sund kosthållning är att hitta en regelbundenhet som håller i längden. I det stora hela spelar det inte så stor roll vad du äter under en vecka eller inte ens under några månader. Utan det som spelar roll är vad du äter under en längre tid, alltså vad du äter under flera år. Se till att du därför hittar en sund kosthållning som du kan hålla fast vid i längden.

2. Bli inte för extrem
Det är så vanligt att det antingen är allt eller inget. Antingen tränar man stenhårt och äter enbart sallad eller så tränar man ingenting och struntar helt i vad man äter. Ingenting av detta är sunt i längden. Det gäller istället att hitta en balans mellan det goda och nyttiga.

3. Ät inte för lite
Hälsa är idag oftast förknippat med att banta. När det skrivs om kost i tidningar så är det nästan alltid i samband med viktminskning. Men om du tränar mycket och samtidigt går på dessa bantningsråd så får du troligtvis i dig alldeles för lite. Tränar du mycket behöver kroppen energi. Att enbart äta sallad till lunch är ingen ordentlig måltid. Ät riktig mat och glöm inte mellanmålen.

4. Krångla inte till det för mycket!
Du kan läsa om olika kosttips hit och dit som gör att man lätt blir förvirrad. Men egentligen är det inte så komplicerat. Med en varierad och balanserad kost med mycket frukt och grönsaker så kommer du långt. Svårare än så behöver det inte vara.

5. Våga unna dig sötsaker
Att aldrig unna sig en sötsak, choklad eller något extra gott mår ingen särskilt bra av. Det söta ger oss även belöningskickar som vi mår bra av. Att aldrig belöna oss själva blir därför destruktivt och tråkigt i längden. Oftast leder det enbart till ångest och dåligt samvete om man sedan tar något som är ”förbjudet” och det mår ingen bra av. Se till att unna dig i lagom måtta och se till att då också njuter fullt ut.

Så med detta sagt vill jag tacka alla för den här tiden! Ni som är intresserad av att följa mig och det jag jobbar för är välkomna att läsa min blogg på www.runacademy.se.

Och jag säger förstås stort tack till Petra för förtjänstfull guidning i kostdjungeln under de här två åren!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv