Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpare

”Individualism är löpningens kärna”, skriver journalisten Mona Masri i en krönika. Foto: Colourbox.

Det är många som känner sig manade att tycka till om löparboomen som pågår just nu. En av dem är kulturjournalisten Mona Masri, som i en krönika i Sydsvenskan skriver om löpartrenden som statusmarkör. Hon menar att löparen 2012 är den intellektuelle och att det är dennes springande som får oss att tala om en boom. Vidare tycker Masri att trenden är falsk eftersom den påstår sig värna om hälsan och andra klyschor fast huvudanledningen i själva verket är att det är något av ”det mest kaloriförbrännande man kan ägna sig åt”.

Men det är ju det jag alltid har sagt, fast kanske i mer positiva ordalag medan Masri är mer offensiv – vi springer för att bli snyggare nakna. Inga konstigheter. Varför skulle trenden vara falsk, ett bättre ordval hade varit mångbottnad. Löpning för mig gör gott både för skallen och kroppsformen, varför skulle man hymla med det?

Hon citerar också idéhistorikern Sverker Sörlin som har pratat i P1 om löpningen som statusmarkör för samhällets övre skikt. Sporten tar tid att utöva vilket gör att långdistanslöpning blir en prestigesak. Till och med under anställningsintervjuer kan det vara fördelaktigt att informera om att man ägnar sig åt att springa maror – det visar ju att man är en disciplinerad person som kan sätta upp och genomföra långsiktiga mål.

Men att tala om hälsofascism är väl att ta i? Och att löpartrenden skulle förstärka bilden av överviktiga som lata och odisciplinerade – det är väl att dra lite väl stora växlar på det hela? Personligen vill jag inte vara någon nerbantad hälsofascist, jag vill vara både livsnjutare och löpare. Tror att det finns gott om människor med liknande syn på löpning som jag. Jag tycker inte att folk som inte är löpare är slappa och dessutom finns det ju andra sporter som också formar kroppen på ett fördelaktigt sätt. Löpning är inte allena saliggörande.

Vad säger ni, är alla löpare hälsofascister eller har myntet fler sidor?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar