Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

kvarg655

Jonathan undrar om kvarg är bra att äta efter träning. Carolin Helt svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag har nyligen tagit upp träningen på gymmet igen. Och jag tänkte gymma ungefär 3-4 gånger i veckan. Och min fråga är om kvarg (naturell med Fun light) är bra att äta efter träning? Har du något annat tips på vad man kan äta som är proteinrikt?

Mvh Jonathan

SVAR:

Hej Jonathan!

Härligt att du börjat gymma igen. Bra att du även tänker till med kosten. Träningsresultaten gynnas definitivt av att du äter bra mat.

Kvarg är färskost som framställs då mjölk mjölksyras och man separerar då vasslen från kaseinet. Vasslen är den flytande delen man filtrerar bort och kaseinet är det som blir kvar i slutprodukten. Den stora fördelen med kvarg är att det är en proteinrik, nyttig och mättande produkt.

Att äta något proteinrikt i samband med träning är fördelaktigt finns det gott om studier som visar. Om just kvarg är det allra bästa? Då svarar jag: Nja, det beror på. Vad är syftet med din träning? Vill du gå ner i fettvikt och styrketränar främst för att bevara din muskelmassa? I så fall är kvarg ett bra alternativ. Är det mesta möjliga muskeltillväxt du främst är ute efter? Då bör du ta vassleprotein i stället. Just det där som filtreras bort när kvargen framställs.

Kaseinprotein är ett långsamt protein som förser kroppen med aminosyror under flera timmar. Kaseinprotein motverkar nedbrytandet av muskelmassan. Kvarg är således en väldigt bra produkt för att öka proteinandelen i din kosthållning. Dröjer det länge mellan målen är kvarg extra bra då det ser till att det finns aminosyror tillgängligt under längre tid.

Vassleproteinet som man filtrerar bort vid framställandet av kvarg är det protein som tas upp snabbast i kroppen och som dessutom höjer insulinnivåerna vilket gör det extra gynnsamt om det är muskeltillväxt man främst är ute efter. Direkt efter träning är vassleprotein alltså att föredra då det ser till att det snabbt finns ”byggmaterial” till muskulaturen. Vassleprotein eller ”wheyprotein” är alltså det som blir över vid osttillverkning och som används vid framställandet av proteintillskott. Ett rent wheyprotein köpt på påse eller burk är inget konstigare än kvarg med Fun light, man får bara se till att tillsätta vätskan själv.

Dricker du mjölken som den är får du alltså i dig både kasein- och vassleprotein.

Se till att du får i dig ett större mål mat inom 1-2timmar efter ditt styrkepass. Ät riktig mat! Kött, fisk och kyckling är alla bra proteinkällor. Var inte rädd för att äta kolhydrater. Efter träning är kroppen som mest inställd på att bygga upp muskelmassan och är det någon gång du bör äta lite extra så är det just då.

Både keso och kvarg är enkla och nyttiga mellanmål om man ser till att göra som du och välja de naturella varianterna. Testa att blanda med bär, hackad frukt och lite från eller nötter så får du i dig mycket mer näringsämnen än om du blandar med Fun light. Glöm inte den fantastiska protein- och fettkällan ägg. Ägg innehåller i princip allt du behöver (förutom C-vitamin).

Mer i ämnet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25057266

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22313809

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=89B6AF377FC70B7D52D4519ADA6A177E.journals?aid=8755874

http://korta.nu/Bf4

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Carolin Helt? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv