Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Mage

Vad göra åt så kallad löparmage? Dan Leijonwall ger råd. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Mitt största problem angående löpning sitter inte i benen utan i tarmarna. Jag har bra kondition – cyklar en hel del – och har hållit på och löptränat ett par år. Så snart jag sprungit ett par kilometer blir jag bajsnödig, även om jag varit på toan och tömt tarmarna innan jag gav mig ut och sprang. Jag kan försöka hålla igen, gå en bit och så vidare men det tar energi, och är ohållbart i längden. Även om jag då uppsöker toalett eller gör ett besök i skogen så kan problemet kvarstå; att det fortsatt känns som att tarmarna vill vända ut och in på sig och begränsar möjligheten att springa. Detta händer aldrig när jag cyklar eller åker längdskidor, enbart vid löpning. Vad beror det på och vad kan jag göra för att övervinna problemet?

/Löpsugen

SVAR:

Hej Löparsugen!

Tack för frågan, som är en relativt vanlig fråga från löpare på idrottsläkarmottagningen. Ofta går det att göra åtminstone något för att dämpa symptomen, som oftast handlar om ”löparmage”. Jag har skrivit om detta i olika sammanhang, och på den nya sajten www.loparhalsa.se har jag skrivit en sammanfattning. En sammanfattning av sammanfattningen får du här:

Magproblem är vanliga vid kraftig fysisk aktivitet och träning. I uthållighetsidrotter, såsom maraton, har cirka hälften sådana symtom. Tarmen har svårt att anpassa sig till ökade nivåer av fysisk och mental stress. ”Löparmage”, drabbar inte bara löpare, utan finns inom alla idrotter där stor ansträngning och anspänning ingår. I de flesta fall vill man undersöka den som drabbas, inte minst för att utesluta annan orsak till besvären. Man vet idag att ett gott vätske- och nutritionsläge är grundläggande för att förebygga symtom från mag-tarmkanalen orsakade av hård träning. Man behöver själv reflektera över och ta reda på vad det innebär, och rådfråga kunnig person vid behov. Matintag och vätskeintag bör begränsas till senast 2 timmar innan löppasset/tävlingen, och bör allmänt vara jämt fördelat mängd- och innehållsmässigt över dygnets vakna timmar. Besvären kan också variera med vilken kost man äter.

Behandlingen är dels att långsamt trappa upp träningsintensitet och träningsmängd enligt ett särskilt upplagt schema, och dels att behandla de symptom som uppstår. Ett exempel är att förebygga diarré med Imodium/Travello (loperamid), ett receptfritt läkemedel som hämmar tarmmotoriken. Om dessa åtgärder inte räcker till bör man fundera över ett läkarbesök för att utesluta annan orsak till besvären.

Lycka till!

/Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar