X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Stillasittande vardag

Forskare från KTH vill göra kontorsvardagen mer fysiskt utmanande. Foto: Colourbox.

Det är farligt att sitta stilla, kunde vi läsa i SvD nyligen. Bara för att man motionerar då och då behöver det inte betyda att man kan betraktas som fysiskt aktiv. Det här är något som forskare vid KTH nu försöker göra något åt genom att förändra vår alltför simpla kontorsvardag.

Vi har lyckats förenkla vår vardag så till den grad att vi nästan aldrig behöver ta i för att göra något, de fysiska uppgifterna har förenklats och arbetsverktygen på jobbet och i hemmet har designats för att inte vara fysiskt utmanande. Tekniken har blivit mindre medan vi människor blir allt större. Det säger Helena Tobiasson, forskare vid KTH med inriktning människa-datorinteraktion och ergonomi/design som tillsammans med Anders Hedman arbetar för att göra vårt liv mer fysiskt aktivt.

Aktuella studier visar att stillasittande och låg kroppsaktivitet påverkar både metabolism och blodkärl genom att den konstanta produktionen av det enzym och protein som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker stannar av.

– Ett problem är att det hittills varit alltför stort fokus på att enbart ta bort skadliga rörelser i vardagen och på jobbet. Det är därför vi nu jobbar med frågeställningen ”Hur kan vi med hjälp av designforskning göra vardagen mer fysiskt krävande?”, säger Helena Tobiasson.

De goda nyheterna är att det egentligen inte är särskilt mycket som krävs. Kroppens produktion av för hälsan viktigt enzym och protein behöver egentligen inte särskilt mycket kroppsaktivitet för att komma igång igen.

För att åtgärda vårt stillasittande ägnar sig Helena Tobiasson och Anders Hedman åt något som de kallar extrema designsituationer.

– Vi har kopplat en dator till löpbandet. Vi har också kopplat ihop en roddmaskin med en läsplatta. Det är det sättet att jobba som triggar nya tankesätt och tydliggör våra gamla sätt att tänka. I och med att vi slår ihop gammal teknik för träning med ny teknik för kontorsarbete så uppstår kreativa krockar. Vi undersöker vad som händer om vi kombinerar löpbandet eller roddmaskiinen med modern teknik som Ipad, vad som händer när vi kopplar ihop dessa två ytterligheter, säger Helena Tobiasson.

Helena och hennes kollega söker också svar på frågan vad som egentligen menas med fysisk aktivitet – för det är ju så mycket mer än att bara ägna några timmar i veckan åt att simma, springa på löpband, gå på gymmet eller andra sportaktiviteter:

– Det handlar om hur vi ska designa våra kontor för mindre stillasittande. Och då pratar jag inte bara om att flytta skrivaren till andra sidan korridoren, något man ägnade sig åt redan på 80-talet. Det är så tråkigt att klockorna stannar, och ger därför ingen större effekt för hälsan.

Hur fysiskt aktiv är du? Förutom löppassen, alltså. En bra fråga – för själv är jag rätt så bra på att slappa (när jag inte tränar)…

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv