Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpare

Emma, 46, har velat komma igång med löpningen men lyckas alltid hitta en ursäkt för att slippa. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Malin!

Jag är en trebarnsmamma på 46 år som länge har velat komma igång med löpning men vet inte hur jag ska göra. Lyckas alltid hitta på en ursäkt för att slippa. Har du några tips? Tilläggas bör att jag sprang en del som yngre, men nu har jag haft en paus på cirka 15 år och har dragit på mig ca 10 kilos övervikt.

Emma

SVAR:

Hej Emma,

mitt allra bästa tips till en nybörjarlöpare eller en person som inte sprungit på länge är att inte sätta ambitionsnivån för högt i början. Försök att få till en kontinuitet i att ta dig ut 2-3 dagar/vecka och varva jogg med gång. Spring ett par minuter och gå sedan lika lång tid. Kör så i 30 minuter så kommer du att få igång din löpning igen på ett smidigt sätt utan att det blir orimligt jobbigt. Du behöver inte vara helt slut efter varje pass. Det viktiga är att komma ut oftare men det behöver inte vara så långa pass. Det är även väldigt skönt för huvudet att få lite frisk luft och bara vara för sig själv en stund. Ge dig själv en månad med detta upplägg så kommer du vilja springa längre stunder och gå kortare. Jag lovar att detta funkar!

Stort lycka till!

Malin

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på löpning, Malin Ewerlöf? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar