Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löparsko

Komma tillbaka efter skada – i vilka skor gör man det bäst? Coach Malin svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hejsan!

Tidigt i höstas sprang jag ett aningen för långt pass och drog på mig en långvarig överbelastningsskada. Detta resulterade i att jag under hela hösten sysslat stenhårt med rehab och byggt upp muskler runtomkring knäskålen för att stödja och hjälpa. Nu när våren snart är på ingång vill jag åter börja springa snabbare och längre än bara korta små joggpass och har därför börjat titta på nya skor.

Efter en konsultering på Löplabbet fick jag två alternativ att välja mellan. Den ena hette ”Nike Zoom Structure+ 16” och den andra modellen som kom från NB och hette ”New Balance W1260”. Båda kändes helt okej när jag provjoggade på deras löpband, men jag bad att få sova på saken och återkomma. Det som tar emot för mig är att båda modellerna är ganska rejält uppbyggda, alltså mycket dämpning. Mitt mål med löpningen är att i slutändan kunna springa i barfotaskor och därför känns det fel att köpa någon av dessa. Samtidigt, det tar lång tid att vänja sig vid så lite dämpning samt att springa på framfoten, så kanske gör jag bäst i att komma tillbaka i min löpning i någon av dessa modeller. Just nu är jag väldigt osäker på vad som är rätt. Att köpa ett mellanting känns inte superaktuellt heller.

Hur ser du på saken? Finns det några tips i hur man ska tänka med nya skor? Är det egentligen farligt att springa med för lite dämpning?

Väldigt tacksam för hjälp!

/Anna

SVAR:

Hej Anna,

jag förstår dina tankar. Det finns verkligen en djungel av olika löparskotyper just nu. Jag tycker ändå att du är inne på rätt spår med att vara lite försiktig i ditt test av lätta skor eller barfotaskor just nu med tanke på att du ska komma igång efter skada. Jag tycker du ska köpa någon av de rekommenderade skorna som är mer uppbyggda för att sedan när löpningen funkar bra parallellt vänja dig under lång tid med ett par lättare skor eller barfotaskor. De är inte att rekommendera att köra några långa pass i sådana förrän du under en längre tid trappat upp löpningen i sådana skor och känner att benen klarar det. Jag tycker att man kan springa på rätt sätt – det vill säga mer på framfoten – även i mer uppbyggda skor om man tänker på det men det finns även lite mer dämpning och skydd när man inte orkar hålla sig där uppe på framfoten längre.

Stort lycka till!

/Malin

Mer i ämnet:

Har du också en fråga om löpträning till Malin Ewerlöf Krepp? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar