Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

”Eva” undrar hur hon ska komma ner på sina gamla tider igen efter en skada. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Malin,

jag har löptränat i hela mitt liv och har som snabbast sprungit milen på 47 minuter. För ett år sedan opererade jag menisken och har sedan byggt upp kroppen igen och har nu inga problem med knät. Jag gjorde i princip inget uppehåll i konditionsträningen, körde cykel innan jag kunde återuppta löpningen. Jag fick också hjälp med löptekniken efter skadan av en löpcoach.

Trots att jag precis fyllt 50 år så tycker jag att det inte borde vara något problem att komma under 50 minuter på milen igen men jag har fastnat på en platå. Vad ska jag göra? Jag har följt träningsprogram för att klara milen på 45-47 minuter, tränar 4-5 löppass i veckan, 40-50 km/vecka. Jag varierar träningen med långpass, snabbdistans, intervallpass, backintervaller och lugna pass. Jag genomför också löpskolningsövningar och löpstyrkeövningar. Jag kan genomföra intervaller i bra tempo, (t ex 4×4-minutersintervaller på strax under 4.30-tempo) men då det kommer till att springa längre pass i högre tempo så går det inte. Jag orkar inte 5 km under 25 minuter, än mindre 10 km under 50 minuter.

Vad saknas i min träning?

Med vänliga hälsningar,

Eva

SVAR:

Hej Eva,

det låter verkligen som du tränar på bra och gör allt rätt för att komma ner på dina gamla tider tider igen. Jag har svårt att se något som saknas i din träning. Det kan vara så att ditt farttak har sjunkit efter skadan så att du ligger lite för nära din maxfart hela tiden när du ska springa 5 km eller 10 km. Eftersom jag inte riktigt vet vilka intervaller du kör så är det svårt att säga exakt vad du ska ändra men jag tror att du skulle behöva få lite mer fart i kroppen igen så att 4.30 min/km inte känns så fort. Du kan under en period testa att springa lite mer korta intervaller på 300-600 m. Ett pass kan vara 2 x 4 x 300 m med 60 sek vila, setvila 3 min i lite snabbare fart. Eller 2 x 3 x 600 m med 90 sek vila, setvila 3 min. Den typen av intervaller kan göra att du får upp farten i benen igen samt blir lite tålig mot mjölksyra vilket kan göra att du lättare kan hålla en högre fart även på längre intervaller och sedan 5-10 km lopp så småningom.

Lycka till!

/Malin

Har du också en löparfråga till Malin Ewerlöf Krepp? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv