Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Gästinlägget om protein och proteinpulver skapade en livlig debatt i kommentarsfältet. På förekommen anledning kommer här några kompletteringar från kostexpert Karin Näsholm:

I inlägget valde jag också att ange ett proteinbehov på cirka 1,5-2 g/kg kroppsvikt/dag. Detta för att inlägget gällde idrottare. Hård konditionsträning och styrketräning har visat på ett ökat proteinbehov. WHO anger ett proteinbehov på 0,8 g per kilo och dag, för icke-tränande personer.

Vidare gällde några kommentarer mängden mat för att få i sig 150 g protein. Jag förespråkar ofta en kost som har ca 30% protein per måltid. Detta gör att proteinmängden i varje portion är lite större än vanligt och jag räknar ofta med 150-200g kött/fisk/fågel per portion. Borde så klart tänkt på detta när jag skrev inlägget.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv