Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

SVT:s sportpanelen

Sportpanelen består av fr v SVT:s Jonas Karlsson, Aftonbladets Jennifer Wegerup och Expressens Mattias Lühr. Hela klippet kan du se här. Skärmdump från SVT Play.

Ni har väl inte missat de senaste dagarnas sociala medier-snackis – ögonblicksbilden från sportpanelsinslaget i måndagens Gomorron Sverige, som fångades upp av twittraren Emfilus: Aftonbladets Jennifer Wegerup inklämd mellan två betänkligt skrevande män – SVT:s Jonas Karlsson och Expressens Mattias Lühr. Ulrika Good beskriver scenariot på följande sätt:

”Vad vi ser är två strategiskt bredbenta män som lyssnar på en kvinna som talar. Den ene med skeptisk min och korslagda armar, den andre med tomt blick som antyder att han inte alls hör på. Och så kvinnan själv som ser ut att göra sig så liten som möjligt och nervöst pillar med sina små händer.”

Good spinner vidare på det faktum att få kvinnor tagit sig in i den traditionellt manliga sportjournalistiken och att ögonblicksbilden indikerar att branschen fortfarande är kvar ”där reklambranschen var i Mad Men-eran”.

Jennifer Wegerup håller inte med om tolkningen av bilden och valde att själv kommentera Goods inlägg:

”Bilden är ju beklämmande/rolig, hur man nu väljer att se det. Men den speglar inte verkligheten, hur gärna man än vill lyfta fram den som ett exempel på förtryckta kvinnor. Jag är själv den första att hålla med om att mycket återstår på jämställdhetens område. Men, som vissa skribenter nedan påpekar (tack) så är jag inte direkt undanskuffad i sportvärlden. Jag jobbar som krönikör och korrespondent på Sveriges största tidning, snart även programledare för ny tv-satsning. Jag skriver även för Gazzetta dello Sport som deras Norden-korre och sitter i SVT-panelen sen 2005. Milano och Paris har de senaste åren varit min bas så jag kan inte direkt klaga på min position som jag nått genom hårt jobb och studier. Och jag är inte rädd för att låta mina åsikter höras.”

Att Wegerup föreföll sitta väldigt inklämd mellan de två manliga panelmedlemmarna kommenterade hon så här:

”Just denna morgon var det ny mindre soffa, SVT har redan insett att det inte funkar och ska byta igen. Det var extremt trångt och som tjej sitter man ju ofta med benen ihop. Man kan fråga sig varför killar måste skreva så brett men tro mig, Mattias och Jonas försökte inte ”förtrycka mig”. Vi hyser alla tre respekt för varandra och efter sändningen bad Mattias mig om ursäkt för att han avbrutit mig på ett ställe.”

Min egen reflektion är att hur trång eller olämplig SVT-soffan var så kvarstår ju ändå faktum: även om de knappast ens är medvetna om det så breder ju killarna ut sig, på tjejens bekostnad. Sjystare hade det ju varit om alla tre hade kunnat dela lika på utrymmet – kan man be om ursäkt för att man avbrutit någon kan man väl också bereda lite mer fysisk plats i en soffa? Men, som sagt, det här är förmodligen något som killarna inte ens är medvetna om. Och just därför blir det ju så iögonenfallande.

Jag reser ofta med flyg och tåg och råkar ofta ut för manliga grannar som lägger beslag på armstöd och benutrymme. Om man bara knyter näven i fickan eller kanske avreagerar sig i sociala medier kommer det ju knappast att hända något. Det enda som fungerar är sannolikt att ta tjuren vid hornen, där och då. Kanske ännu coolare hade det varit om Wegerup hade nöjt sig med att bemöta SVT-soffscenariot med enbart det faktum att soffan var för liten och att den ska bytas ut. Att en så erkänd och duktig sportjournalist som hon känner sig manad att redogöra för hela sin meritlista i en bloggkommentar känns nästan ännu mer beklämmande.

Hela klippet kan ni kolla in här.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv