Kan man springa snabbt med brustet hjärta?


Foto: Colourbox.

Hur funkar ni läsare när känslolivet stormar? Springer ni bort eventuell hjärtesorg i spåret eller hoppar ni över träningen av brist på motivation och kraft? Är lite nyfiken på hur andra funkar i sådana lägen – för det här är nämligen ett ämne som ju helt klart faller inom kategorin ”mental träning”. Jag och en vän diskuterade frågan över en middag nyligen och kom fram till att det är fascinerande hur känslolivet kan påverka ens träning. Går jag till mig själv så varierar min träningsmotivation med en massa faktorer. En faktor är årstiden och vädret – vinter, kyla, halka och mörker till exempel. Men hur man mår och känner inombords har förstås också betydelse: är jag förbannad över någon jobbrelaterad grej brukar jag ofta få mer sprutt i steget – ”aggro-löpning”, helt enkelt. Men skulle jag ha ont i hjärtat blir oftast reaktionen den motsatta. Då känns det enklare att stanna kvar i soffan – oavsett årstid – eller bara köra lugna, sociala pass.

Är som sagt nyfiken på hur ni andra funkar och resonerar kring detta!

Visa kommentarer (33 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Patrik

  Jobbigt hemma = ingen träning…tyvärr blir så fast jag mår bättre av att gå ut och springa …

 • Stefan

  Finns det någon idrott där man kan prestera när hjärtat är brustet?
  ..Däremot är fysisk träning en bra ”medicin” ..Ut och röra sig för att inte bli hemma och deppig..
  Men att räkna med något toppresultat ..glöm det.

 • Linda

  Håller med dig, fastän jag vet att det blir bätttre om jag kommer ut så blir jag kvar hemma när livet suger på hemmaplan. Men ikväll ska jag iväg till gymmet iallafall…

 • Gunnar

  Förbannad eller irriterad = oftast bra träning, man ”springer av sig” irritationen och kommer hem glad och nöjd igen.
  Att vara deppig eller ledsen däremot är oftast inget bra..går träningen tungt blir det ännu värre…

 • Helenaj

  har nog aldrig avverkat så många kilometer i löpspåret som efter min separation…Hade jag inte haft löpningen så hade jag nog varit i ett helt annat skick…

 • TR

  Håller helt med Helenaj. Jag började springa mer när resten av mitt liv föll i olika bitar. Löpningen blev ett sätt att hantera alla problem när jag var mitt uppe i dem, och nu när jag börjar ”komma ut på andra sidan” så har jag insett att jag absolut inte kommer att sluta med löpningen.

 • Larsviberg

  Man kan laga det med Karlssons klister.

 • Ingela

  Även jag hittade löpningen på allvar när mitt förhållande tog slut för några år sedan. Under hela sorgeprocessen blev det bästa sättet att hantera alla tankar och känslor. Numera vet jag att en löprunda hjälper mot det mesta: stress, ilska, sorg eller allmän tankeförvirring..

 • Richard

  Vad hade man gjort utan löpningen i sina mörkaste stunder? Antagligen brutit ihop totalt. Löpning är för mig som balsam för själen. Jag känner mig helt utrensad & nollställd i hjärnan efter ett hårt intervall pass om jag haft en stressig dag på jobbet tex. Är man mentalt låg pga hjärte problem tycker jag att långa långpass hjälper bäst. I båda fallen känner jag mig mycket lugnare & gladare & mera harmonisk efteråt.

 • Maja

  ”Brustet hjärta” på läkning funkar i löpspåret. Förutsatt man kommit så långt att man får i sig energi (mat) för att orka. Mindfullness i löpspåret -foten mot stigen, andetagen ta in årstidernas växlingar kan vara skön avkoppling då -men fort gick det inte för mig iallafall och mer än löpning krävs för läkning.

 • MarathonDonnan

  Usch, jobbigt ämne det där. Men jag springer otroligt bra vid brustet hjärta. Kan nästan springa hur långt som helst och fort. När jag är olycklig så har jag väldigt svårt för att sitta ner…

 • fia

  brustet hjärta tycker jag träningen blir bättre av…. mycket ilska och vad det nu kan vara som kommer ut.

  men just nu är jag arbetslös och vill inte ens gå ut med hunden. ingen ilska…. bara tungt och trött och allt är jobbigt. jag läser fortfarande om löpning, men jag orkar inte. även att jag har tid. tid som ingen bryr sig om vad jag gör med

 • Marathonmia

  Vid brustet hjärta används nog löpningen som terapi för min del. Sorgsenlöpning är vacker på sitt vis – men presterat har jag inte gjort.

 • PatrickB

  Detta blir mycket personligt… Jag hade en period där jag av olika anledningar inte mådde bra, saker som skett som satt spår i mig, separation och ja ett rejält brustet o sviket hjärta… Kände mig rejält vingklippt och tilltuffsad… Under denna period som varade i 14 månader var löpningen min stora räddning…Hjärnan kunde vara rejält tung, tankar och känsla i kroppen som gjorde fysiskt ont…i detta var löpningen en ventil som inte tog bort förlusten i livet men den gav min hjärna friska tankar.. Kunde ge mig ut i löparspåret med tårarna i ögonvrån men kunde komma tillbaks dryga timman efter med kämpaglöd o anamma i blicken… Så du som inte mår bra spring, träna, slit svett och ge inte upp… Ett brustet hjärta gör ont men det som gör ont kan i det längre perspektivet ge dig tacksamhet över detta lilla och tacksamhet över vänner som står bredvid när det blåser… Kärleken kommer och kärleken går och kanske i löparspåret prinsen eller prinsessan står…

 • Anonym

  Här kommer många varma styrkekramar till dig, Fia!

 • Helenaj

  klokt sagt patrick!

 • Pbergander

  Gott Ingela…

 • Peter

  Jag tränar ofta för att döva och glömma och få ro i skallen så då det är tungt på andra sätt så tränar jag oftast bara mer.

 • Anonym

  Är rörd över att så många av er varit så generösa och ärliga med att dela med er av era erfarenheter!

 • http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/ Jerker Nilsson (v) Älmhult

  Gäller det ett riktigt brustet hjärta för min del så är jag alldeles för känslosam för att det ska fungera att springa eller anstränga sig överhuvudtaget, inte i den akuta fasen när man mår sämst. En bidragen orsak är att jag sover mycket sämre, eller inget alls, och då är det lögn att orka med något överhuvudtaget.

  Men är det inte riktigt så illa så fungerar löpningen enbart som något som stärker mig.

  Har haft en hård tid, mentalt sett, på jobbet sen i början på sommaren, vilket har gjort mig osannolikt trött, så trött att jag efter jobbet bara orkat hänga med min sambo och göra så lite som möjligt och har i bästa fall orkat springa 1-1.5 mil en gång i veckan. Jag har aldrig upplevt så mycket trötthet utan att vara direkt sjuk.

  Nu drygt 1 1/2 månad som sjukskriven och sen som uppsagd (på eget bevåg) utan arbetsplikt så börjar jag hitta både min mentala balans och inte minst lusten och förmågan att orka springa igen. Jävlar vad mycket lättare och bättre allt känns efter att man har tagit ut sig lite lagom i vackert soligt vindstilla kall vintertemperatur!

  Livet leker och allt känns lättare igen, trots ett visst hot om arbetslöshet och låg inkomst! :)

 • Lisen

  När jag separerade sprang jag hur mycket som helst. Det var inte pass med högre kvalitet rent träningsmässigt, men terapeutiskt var det fantastiskt. Jag sprang och grät samtidigt. Ibland grät jag så mycket att jag var tvungen att stanna för att jag inte fick luft, men när jag väl gråtit klart och kommit hem igen var jag betydligt lättare i bröstet. Att springa i solnedgången med Tomas Andersson Wij:s textrad ”Och vad som än händer och hur det än är, är du aldrig utbytbar” var min terapi!

 • PatrickB

  Lisen…Du har upplevt exakt samma som jag… Gött !!!

 • Pernille

  Brustet hjärta vete sjutton, det var några år sedan jag var i den sitsen. Men jag ”fixar” mycket olyckligt när jag rör på mig, träningen är mitt stöd, min krycka i dåliga lägen. Sprang mig ur en dålig situation på jobbet förra året – efter en jobbig dag var det bästa som fanns att komma hem och springa en runda, utan krav på tid, tempo och puls. Löprundan städar upp i hjärnan, jag kan sortera bättre vad som är mina egna känslor och vad som rent objektivt är fel.

  Just nu är jag sjukskriven för stress och det är absolut inte kul när man är van att vara en högpresterande superwoman. Det har varit många tårar och många deppiga dagar, men jag vågar nog säga att de bästa medicinerna har varit löprundorna, stallet och gymmet. Löpningen för den friska luftens skull och för att man kan avreagera sig utan att skada någon annan – jag håller helt med Lisen! Stallet och hästarna för att det är mindfulness på hög nivå – man måste ha full koncentration på 700 kg levande varelse när man rider. Och gymmet för att känslan när man tar ut sig i ett riktigt mördarpass ger en rejäl endorfinkick och tröttar ut kroppen så att man får SOVA.

 • Mariesofgren

  Hej Petra! Intressant ämne. När jag och mitt ex separerade för tre år sedan så började han träna mer än någonsin. Jag minns att han hurtigt försökte få mig att gå ut och springa ”man mår så mycket bättre då”. Det kan jag hålla med i alla andra lägen i livet, om man känner sig lite nere, är irriterad eller bara trött., då är träning kanonbra medicin! MEN inte vid sorg för min del. Allting bara stannar upp, all energi går åt till att överleva. Kan också bero på att jag inte kan äta vid hjärtesorg. Ska tillägga att jag i vanliga fall tränar löpning, styrketräningZumba 4 ggr i veckan. Det tog ett år innan jag började träna igen efter min separation.

  Hälsningar Marie

 • frkfallman

  Håller med angående aggro-löpningen. Har överraskat mig själv några gånger när jag sprungit upprörd över något och orkat betydligt mer än annars. Vet ej om det beror på det extra adrenalinpåslaget eller om det är tankarna som fokuserar på något annat än löpningen. Förmodligen bidrar bägge delarna lika mycket. Nu är jag hemma med en liten bebis så då springer jag inte alls, tyvärr. Kanske beror det på att jag är så fylld av andra lyckokänslor så boosten från löpningen känns överflödig? Eller så är det mina extra graviditetskilon som tynger mig.. ;)

 • Selma

  Håller på att genomgå en separation och har grämt mig mkt över att jag samtidigt inte kan springa pga skada. tror det hade hjälpt mkt i vissa lägen. dock håller jag med om att det när det är riktigt tungt kan vara svårt att få till någon fysik aktivitet alls.

 • ellen

  Jag tror jag har sprungit snabbast när jag varit ledsen, eller arg. Det är nog väldigt olika hur träning och känslor fungerar ihop för olika människor men för mig kan det vara som terapi att istället för att sitta i soffan och lyssna på lite halvdeppig musik, ladda ner låten på ipoden och ut och springa till den. Det är som att det ledsna försvinner lite i ansträngningen….

 • Matt

  Nu är jag ingen löpare men cykling är mitt sätt att bearbeta allt betungande, det kanske låter konstigt men jag tränar nog mer när jag är upprörd eller ledsen över nåt.

 • Mimmi Mus

  Vad är ”härtesorg”, som det står om på startsidan?

 • ella

  tar man i till max så blir hjärtat alldeles lugnt av alla endorfiner man får. det räcker hela kvällen sen.

 • Anonym

  jag springer ifran daligt humör, springer ifran ilska, springer när jag känner mig extra lat,springer fort med brustet hjärta och med ett stort leende pa läpparna if i just got laid :)…

 • fia

  TACK
  Det ska bli bättre.
  Idag har jag både promenerat hunden och yogat och klockan är inte ens ett.

 • Maria

  Springer bra när jag är arg eller tankar maler. När hjärtat är brustet klarar jag bara av att gå, men det dämpar ångesten rätt bra det med…

”Höjbara skrivbord inte enda lösningen”

TRÄNING

”Stå inte samma som att röra på sig.”

Petra Månström och Erica Treijs Webb-tv

”Blodsmak är inte viktigast nu”

Tv

Petra om vägen till lyckad maratonträning.

”Träning minskar suget efter godsaker”

TRÄNING

Så påverkas din aptit av träning.

Hälsotrenden ger
ny typ av mat

Nyttigt

Ät rätt för att må bra.

Få håller sig smala enbart genom träning

GUDIOL

”Bromsar inte viktuppgång.”

Träningen som ”blir av” är sällan bäst

TRÄNING

”Utseendemål är ett problem.”

Bantande svenskar fuskar med motionen

HÄLSA

”De vet – men fuskar ändå.”

”Högintensiv träning gör dig friskare”

TRÄNING

Gudiol kommenterar hetsig debatt.

Fyra koppar skyddar mot cancer

Hälsa

Nya rön om dryckens hälsoeffekter.

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

HÄLSA

Gröten inte bara het i Hollywood.

Gryn gör dig gladare

6 anledningar att älska kolhydrater.

Hemligheten bakom platt mage

FORSKNING

Upplägget som verkligen fungerar.

”Dieter fungerar
inte på sikt”

GUDIOL

3 nycklar till en varaktig viktminskning.

Så blir du snabbare – genom att lyfta skrot

TRÄNING

Gudiol om rädslan för styrketräning.

HÄLSA

Här är maten som gör dig friskare

8 antiinflammatoriska livsmedel.

HÄLSA

Rot motverkar träningsvärk

7 anledningar att äta ingefära.

HÄLSA

Träningen stressar varannan svensk

”Vi får inte ihop vardagspusslet.”

HÄLSA

Fröna som är mer än bara topping

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

HÄLSA

Så bra är kaffet – egentligen

Ökar livslängden och blodtrycket.

HÄLSA

Är socker eller stevia bättre än aspartam?

Experten om omdiskuterad lightläsk.

BLOGG

Nu kommer njutningslöparen

”Vi är på väg mot ny löparvåg.”

HÄLSA

Här är maten som gör dig glad

10 humörhöjande livsmedel.

BLOGG

”Jag snorar – med lösögonfransarna på”

Fördomarna måste bort, inte sminket.

HÄLSA

Här är anti-förkylningsmaten

10 immunförstärkare.