Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

greentea655

Vad händer med energiupptaget om man dricker grönt te och blodpudding samtidigt, undrar Ida. Petra Kindlund svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag har en fråga rörande kosten och kalorier. Alltså vi säger att man äter en blodpudding och dricker grönt te samtidigt (eller äter något annat tillsammans med blodpuddingen som hämmar järnintaget). Påverkas energiupptaget också då? Alltså tar man upp mindre energi av blodpuddingen då, trots att man äter hela biten? Eller spelar det ingen roll? Innehåller den alltid samma energimängd hela tiden? Jag har länge varit nyfiken på det här, men inte direkt fått något svar.

Ida

SVAR:

Hej Ida!

För att först kunna svara på frågan måste du först förstå skillnaden mellan energität respektive näringstät mat. När något är energitätt innebär det att maten ger mycket energi till kroppen i form av kalorier. Fett är därför som exempel väldigt energitätt. När något är näringsrikt innehåller det istället mycket vitaminer och mineraler men oftast inte så mycket kalorier. Te, till exempel, kommer inte påverka upptaget av energin från maten (alltså inte mängden kalorier) utan snarare mängden järn. Dock stämmer ditt exempel inte riktigt i verkligheten eftersom grönt te inte kommer försämra upptaget av järn från blodpuddingen.

Det finns nämligen två olika typer av järn, hemjärn respektive icke hemjärn. Hemjärn finns i animaliska produkter som till exempel blodpudding medan icke hemjärn kommer från vegetabiliska källor. Man räknar med att kroppen tar upp 25 procent av mängden hemjärn men endast 5–10 procent av icke hem-järn. Polyfenoler (som finns i exempelvis grönt te, kaffe och vin) och fytinsyra (finns i spannmålkornets delar) försämrar sedan upptaget ytterligare av icke hemjärn men inte av hemjärn. Det innebär alltså att upptaget av hemjärn från blodpudding inte ens kommer försämras nämnvärt av te. Är man vegetarian är det därför extra viktigt att vara noggrann med järn eftersom att upptaget är så mycket sämre från vegetabiliska källor. Det är då bra att då äta måltiden tillsammans med en frukt eftersom C-vitamin förbättrar upptaget av icke hemjärn.

Däremot försämrar kalcium upptaget av både hemjärn och icke hemjärn. Dricker du exempelvis mjölk till blodpuddingen kommer det försämra upptaget av järn. Järn innehåller dock inga kalorier så du får ändå i dig lika mycket energi.

Hoppas du blev något klokare av mitt svar!

Hälsningar,

Petra Kindlund

Har du också en fråga till vår kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar