Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Fjällöpning

Trött på att tugga asfalt? Det går alldeles utmärkt att springa i fjällen också – utsikten får du på köpet. Foto: Privat.

Hamnat i en motivationsdipp? Här är mina tio bästa pepptips som gör löpningen lite roligare!

1. Våga vägra asfalt

Vem har sagt att man bara måste springa på hård asfalt? Jag vill slå ett slag för mjuka skogsstigar och böljande fjällsluttningar som ger skön omväxling och dessutom är skonsammare att springa på.

2. Åk på träningsläger

Nej, ett träningsläger behöver inte gå ut på att man springer fem mil om dagen och lever på havregrynsgröt. Idag finns det mängder av träningsläger att åka på, som passar löpare på alla nivåer. Springtime Travel, Playitas och Svenska Löparläger är några alternativ. Du kan välja ett renodlat löparläger eller en variant där alternativ träning erbjuds. Massor av ny träningsinspiration utlovas!

3. Lägg lite krut på klädseln

Visst, man kan dra på sig sina gamla mysbrallor och sticka ut. Fast löprundan blir lite roligare om man har både snygga och bra löparkläder och skor. Den boost man får av att se snygg ut ska inte underskattas – testa gärna! De uppskattande blickarna från andra löpare får du på köpet…

4. Ha bra musik i öronen

Somliga föredrar fågelkvitter – personligen springer jag nästan alltid med musik i öronen. Numera finns det mängder av små och smidiga mp3-spelare som man kan fästa på tröjkragen och som du knappt märker av under rundan. Ipod Shuffle är ett exempel. Vattentäta hörlurar rekommenderas också.

5. Le mot dem du möter

Läste någonstans att om man ler mot en annan människa så är sannolikheten mycket stor att vederbörande besvarar leendet. Testa du också!

6. Läs om löpning

Det finns massor av bra sajter, böcker, bloggar och tidningar om löpning – fulladdade med inspiration för den som hamnat i en dipp. Jag brukar läsa svenska Runner’s World och amerikanska Running Times. Sen har vi ju förstås också SvD:s löparsajt Spring som jag själv är redaktör för. Där hittar ni också webbtv-programmet med samma namn som jag leder tillsammans med löpexperten Anders Szalkai.

7. Anmäl dig till ett lopp

Du får garanterat massor av motivation att ge dig ut – varför inte anmäla dig tillsammans med en kompis?

8. Bli offentlig med din löpning

Om andra kan följa din framfart på en blogg, Twitter, löparcommunityn Funbeat eller liknande är det svårare att maska. Dessutom får du mängder av egen inspiration och inte minst nya vänner av att vara en offentlig löpare.

9. Träna i grupp

Tiden då bara supersnabba löpare fick vara med i löparklubbarna är förbi. Nu har flera av de stora löparklubbarna motionärsgrupper och det finns även andra aktörer som erbjuder effektiv och rolig löpträning i grupp. Garanterat motiverande! Hör med din lokala friidrottsklubb om träningsmöjligheterna där just du bor, eller konsultera löparforum på sajter som Funbeat och Jogg.se. Eller varför inte gå ihop ett kompisgäng och löpträna? Det är roligare att springa i grupp och svårare att skippa ett pass när man vet att någon väntar på en…

10. Spring på lunchen

Segt att komma iväg och träna efter jobbet? Passa på att utnyttja lunchen till lite löpning – hellre en kort runda än ingen alls. Kanske ihop med ett gäng kollegor? Att transportspringa till och från jobbet blir också allt populärare, men kräver förstås lite mer planering.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar