Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Carina Borén och Kristina Paltén

Carina Borén (vänster) och Kristina Paltén (höger) ska ta sig från Istanbul tillbaka till Stockholm med hjälp av löparskor och kajak. Foto: Privat.

Man kan lugnt kalla det långpass deluxe – med inslag av kajakpaddling. Den 28 mars flyger Carina Borén och Kristina Paltén ner till Istanbul för att därifrån springa upp till Åbo och sedan paddla kajak fram till Stockholms stadshus. Planen är att anlända Stockholm i juli, efter 300 mil löpning och 35 mil paddling. Jag haffade äventyrarna för ett snack om deras stundande resa.

Kan ni berätta kort om vad äventyret går ut på?

– Vi ska ta oss genom tio länder med tio olika valutor och tio olika språk. Med egen muskelkraft förflyttar vi oss från Asien till Europa och vi gör det helt utan support. Vi flyger till Istanbul den 28 mars där vi sedan springer ut mot Svarta havet, följer det genom Bulgarien upp genom Rumänien till Constanta. Därifrån viker vi av in mot landet mot Karpaterna och vidare genom Ukraina, Polen och genom de Baltiska staterna till Tallinn. Från Tallinn tar vi båten över till Helsingfors och springer vidare till Åbo. I Åbo möter en kompis upp oss med två havskajaker. Vi paddlar genom Åbos skärgård till Åland vidare över Ålands hav via öarna Märket och Understen in mot svenska kusten och vidare ner i Väddö kanal mot Stockholm. Vi planerar att anlända till Stockholms Stadshus i mitten på juli. När vi är framme har vi tillryggalagt över 300 mils löpning och 35 mils paddling. Vi har sökt en del på nätet och hört oss för med ett antal personer för att se om det finns några sällskap med enbart kvinnor som har gjort något liknande innan. Hittills har vi inte hittat några så det ser ut som om det vi ska göra är riktigt unikt!

Vad är syftet?

– Syftet med resan är att vi vill uppleva, träffa människor, se andra kulturer. Det största äventyret är det som vi ännu inte vet om kommer inträffa. Det är de möten som vi har framför oss som vi ser fram mot allra mest.

Vilka är ni som ska göra detta?

– Carina Borén, fyller 50 under resan. Har sprungit i sex år och började då med att springa sin första mil. Därefter har det blivit allt längre. Sprang sitt första marathon 2009 och sitt första ultralopp året efter. Var en av få som fullföljde ett 100-mileslopp i TEC för ett år sedan. Ett lopp som gick i riktigt dåliga förhållanden. Det hade kommit två decimeter snö under natten och förhållandena var riktigt besvärliga. Men med bra support och en stark vilja så fullföljde hon loppet. Kristina Paltén fyller 42 under resan. Satte världsrekord i 12-timmars löpning på löpband i februari i år. Kristina har tidigare sprungit riktigt långt i och med att hon 2011 tog sig från Karlstad till Trondheim, en pilgrimsled hon sprang själv med bara en liten ryggsäck. Hon är också en av få som har tagit sig upp för Aconcagua i Sydamerika, nästan 7 000 meter högt, hon seglar glatt mellan Fiji och Nya Zeeland utan att kunna segla och hon innehar både en tredjeplacering och en fjärdeplacering på RM i 24 timmarslöpning respektive SM i 100 km.

Hur funkar ni ihop, vilka är era svagheter resp styrkor?

– Vi kompletterar varandra bra och har väldigt roligt ihop. Vi behöver ofta inte prata så mycket för att genomföra och driva saker, var och en gör det den är bra på och så låter vi det vara. Vi är båda positiva och hetsar inte upp oss för småsaker. Tåliga och tar saker som det kommer och gör alltid det bästa av varje uppkommen situation. Kristinas styrka är att hon är extremt driven och målmedveten och lämnar aldrig något till slumpen. Carina är oftast glad och blir stark av besvärliga situationer. Gillar när det är lite småjävligt. De dåliga bitarna då vi tappar humöret och blir sura på varandra kommer vi nog inte heller undan. Men det är inget vi lägger energi att fundera på nu, det hanterar vi när det kommer.

Har ni pratat om vad ni ska göra ifall ni inte kommer överens etcetera?

– Nej, men vi räknar nog med att det kommer att bli någon meningsskiljaktighet under resan men det får vi ta när vi väl är där. Vi är båda tåliga och båda har ett jämnt och lugnt humör. Det här är ju också en del av utmaningen och äventyret, att faktiskt lära känna varandra på ett sätt som är unikt. Vi båda ser fram mot detta.

Hur långt springer ni per dag? Hur ser planen ut med vilodagar?

– Vi kommer att springa runt ett maraton om dagen. Eller rättare sagt 3.5-4.5 mil om dagen. Vi kommer att anpassa löpningen och sträckorna efter hur vi mår, hur kropparna är och var det finns ställen att äta och bo på. Är det bara två mil till ett bra ställe att stanna på så stannar vi. Råkar det vara fem mil till nästa bra ställe, ja då fortsätter vi troligtvis dit. Vi planerar inte in några egentliga vilodagar. Däremot så kommer det bli dagar då vi kanske tar oss bara ett par mil, det får bli våra vilodagar.

Hur har ni tränat och förberett er?

– Vi har sprungit förstås och så har vi båda tränat extra core, det är viktigt att ha en stark core då man springer så här mycket.

Hur gör ni med boende och mat?

– Vi springer med en babyjogger där vi har med oss all utrustning. I utrustningen ingår även tält, sovsäckar, liggunderlag och kök. Målet är att minimera användningen av den utrustningen. Vi kommer försöka att bo på vandrarhem och enklare hotell så mycket som möjligt. Anledningen till det är, att när man springer så här mycket så är det superviktigt med hygienen och då ingår det att tvätta kläderna varje dag, vilket är enklare då man bor under tak. Sen är det också viktigt att få sova bra när man kräver så mycket av kroppen. Vi kommer också att äta ute så mycket som möjligt och använda köket bara i nödfall. Detta gäller dock inte under paddlingen, där kommer vi troligtvis att bo i tält och laga egen mat under större delen.

Vilka reaktioner har ni fått om det här äventyret?

– Nästan uteslutande positiva reaktioner. Många tycker det är helt galet medan många andra tycker det är fascinerande. De flesta tycker att det ska bli oerhört spännande att följa oss på vår resa vilket de kommer kunna göra via våra bloggar och på twitter. Vi kommer att blogga på palten.se och carinaboren.se. Dessutom kommer vi att flitigt twittra under taggen #miklagardtostadsgard. Vi blir väldigt glada av hälsningar då vi är ute, det kommer att hjälpa oss massor under vår resa!

Tack för intervjun, Carina och Kristina – och stort lycka till med ert äventyr! Jag kommer att följa er med stort intresse!


Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv