Petra Månström
Är det viktigast att man får i sig rätt mängd kalorier eller är det skillnad mellan kalori och kalori? Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej Petra,
jag har funderat på det där med kalorier. Är det någon skillnad mellan kalori och kalori? Eller är det viktigaste att man äter rätt mängd kalorier?
Anders
SVAR:
Hej Anders!
En kalori är ett mått på hur mycket energi det går åt att värma 1 gram vatten 1 grad. Energimängden är alltid detsamma oavsett varifrån kalorin kommer. Energin kan komma från kolhydrater (1 g = 4 kcal), protein (1 g = 4 kcal), fett (1 g = 9 kcal) samt alkohol (1 g = 7 kcal).
Däremot kan näringsinnehållet skilja sig åt mellan olika sorters kalorier. När man pratar om näring avses vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Näringsämnena innehåller ingen energi i form av kalorier, men de är livsnödvändiga för kroppens funktion.
Att äta nyttig mat innebär att man väljer föda som innehåller mycket näringsämnen i förhållande till kalorier. Frukt och grönt är exempel på föda som innehåller lite kalorier men mycket näringsämnen. Tomma kalorier som läsk, godis, snabbmat med mera ska man försöka undvika då det innehåller lite näring i förhållande till kalorierna. Istället innehåller det mycket socker och dåliga fetter. Som ett exempel är det mycket bättre att äta en måltid med kyckling, ris och broccoli som ligger på 500 kcal än att äta 140 gram godis som också är på 500 kcal. Skillnaden är att godis mestadels innehåller socker men inga näringsämnen medan måltiden innehåller mycket näringsämnen, protein och långsamma kolhydrater.
Energimängden är alltså alltid detsamma om man jämför en kalori mot en annan kalori. Däremot kan det vara stor skillnad på näringsinnehållet.
Hälsningar Petra Kindlund
LÄS OCKSÅ:
Skillnad mellan näringstät och energität mat
Spelar det roll varifrån kalorierna kommer?
Har du också en fråga till Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!