Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

candy

Är det viktigast att man får i sig rätt mängd kalorier eller är det skillnad mellan kalori och kalori? Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Petra,

jag har funderat på det där med kalorier. Är det någon skillnad mellan kalori och kalori? Eller är det viktigaste att man äter rätt mängd kalorier?

Anders

SVAR:

Hej Anders!

En kalori är ett mått på hur mycket energi det går åt att värma 1 gram vatten 1 grad. Energimängden är alltid detsamma oavsett varifrån kalorin kommer. Energin kan komma från kolhydrater (1 g = 4 kcal), protein (1 g = 4 kcal), fett (1 g = 9 kcal) samt alkohol (1 g = 7 kcal).

Däremot kan näringsinnehållet skilja sig åt mellan olika sorters kalorier. När man pratar om näring avses vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Näringsämnena innehåller ingen energi i form av kalorier, men de är livsnödvändiga för kroppens funktion.

Att äta nyttig mat innebär att man väljer föda som innehåller mycket näringsämnen i förhållande till kalorier. Frukt och grönt är exempel på föda som innehåller lite kalorier men mycket näringsämnen. Tomma kalorier som läsk, godis, snabbmat med mera ska man försöka undvika då det innehåller lite näring i förhållande till kalorierna. Istället innehåller det mycket socker och dåliga fetter. Som ett exempel är det mycket bättre att äta en måltid med kyckling, ris och broccoli som ligger på 500 kcal än att äta 140 gram godis som också är på 500 kcal. Skillnaden är att godis mestadels innehåller socker men inga näringsämnen medan måltiden innehåller mycket näringsämnen, protein och långsamma kolhydrater.

Energimängden är alltså alltid detsamma om man jämför en kalori mot en annan kalori. Däremot kan det vara stor skillnad på näringsinnehållet.

Hälsningar Petra Kindlund

LÄS OCKSÅ:

Skillnad mellan näringstät och energität mat

Spelar det roll varifrån kalorierna kommer?

Har du också en fråga till Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv