Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

vinterlopning655

Löpning en vacker vinterdag är riktig balsam för själen. Foto: Karin Grip.

Den senaste tiden har jag fått frågor från folk som vill komma igång med löpning och vill ha tips på hur de ska göra. Kanske har de sprungit en hel del för ett par år sedan men sedan tagit paus av en eller annan anledning, som till exempel barnafödande. Här kommer ett gäng tips som har funkat för mig:

1. Gå inte ut för hårt
Ett vanligt misstag när man ska komma igång med löpning (eller annan träning med, för den delen) är att man går all in under några veckor. För att sedan bli överansträngd, skadad eller bara omotiverad. Och så hamnar man i soffan igen. Smyg istället igång med något pass i veckan i lugnt tempo innan du ökar på. Är du nybörjare: varva lätt jogg med gång.

2. Ställ rimliga krav på dig själv
Vi är många som vill vara duktiga flickor eller pojkar. Vi ser på Instagram, Facebook och i andra sociala medier hur folk inte tycks göra annat än träna. Vi stöter på hashtaggar som ”#aldrigvila”. Klart det är lätt att känna sig dålig om man då ”bara” får till några pass på ett par kilometer i veckan. Men tänk på att det du ser i sociala medier inte är hela sanningen. Och det finns annat i livet än träning, så känn dig trygg i förvissningen om att det du gör visst kommer att förbättra din hälsa och din form. Hellre lugnt och metodiskt (och hållbart) än hetsigt och icke-hållbart.

3. Gör det som är roligt
Är du inte särskilt sugen på intervaller? Skippa dem då. Man måste inte springa jättefort bara för att andra gör det. Gör helt enkelt det du trivs med, så kommer träningen bli en god vana som du inte kommer att tröttna på.

4. Klä upp dig
Visst går det att träna i de gamla mysbrallorna, men håll med om att det mesta blir lite roligare med nya, snygga kläder? De goda nyheterna är att träningskläder inte heller behöver kosta skjortan, för nu har kedjor som H&M, Kappahl och Gina Tricot också börjat lansera prisvärda träningskollektioner.

5. Glöm inte styrketräningen
Vill du bli en löpare som håller i längden så får du inte glömma styrketräningen. Den bygger upp din kropp och får den att tåla det slitage som löpningen innebär. I början är det lätt att bli så frälst på löpning att det blir löpning mest hela tiden, men mitt råd är att byta ut minst ett löppass i veckan mot ett styrketräningspass. Är du rädd för att bli långsam och ”bullig” av styrketräningen? Läs då det här och det här.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar