Pruttig sportdryck i Frankfurt

Tjejen i Rosbacher-montern var trevlig och upplyste mig om att Michael Schumacher är företagets affischnamn. Nog för att Schumacher är en framstående racerförare – men han kanske inte behöver samma drycker som en maratonlöpare? Foto: Petra Månström.

Måste bara skriva några rader om sportdrycken som serverades på Frankfurt Marathon. För ärligt talat fattar jag inte hur en arrangör kan tillhandahålla en kalorifattig dryck som dessutom är kolsyrad? Vet inte hur många rapar och pruttar som kom ur mig och mina medlöpare under loppet, men det var väldigt underhållande i all misär. Dock är frågan hur vettigt det var att servera just den drycken? Mot slutet av loppet dök det upp avslagen coca cola på drickaborden, men då hade man blandat ihop muggar med lightversionen och ordinarie, sockrade versionen – naturligtvis tog jag ”fel” version på språng och blev jätteirriterad. Det är ju energi (socker!) och inte aspartam jag vill ha när jag ska pressa ut det sista på en mara. På Paris Marathon har jag hört att man får sockerbitar och vatten och det låter faktiskt mycket smartare. Kolsyra är ju helt värdelöst att kolka i sig medan man springer, det borde arrangörerna fatta. Kollade in sammansättningen av Rosbacher Sport som serverades på Frankfurt Marathon och den lyder som följer (hoppas ni förstår tyskan utan översättning):

Natürliches Mineralwasser, Apfelsaft* (11%), Traubensaft* (5%), Zitronensaft* (4%), Fruktose, Traubenzucker, Kohlensäure, Maltodextrin, Vitamin C, natürliches Aroma, * aus Fruchtsaftkonzentraten. 100 ml dryck innehåller 18,5 kcal och 4,3 g kolhydrater.

Jag undrar varför man inte kan få en energirikare dryck under en mara? Och varför kolsyra i sportdryck under lopp?! Ni andra som sprungit utlandslopp, vilka erfarenheter har ni av sportdrycken som serverades?

Visa kommentarer (25 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Francis

  När jag sprang Edinburgh Marathon tidigare i år så serverades sportdrycken Lucozade, som jag antar är en brittisk version of Powerade. Den serverades även under själva loppet.  De funkande väl OK, jag fick en energi kick varje gång jag drack det. På Oslo Marathon så serverade de Powerade och Coca-Cola, och även det funkade.

 • David

    Den mest välrenommerade medicinska återställningsdrycken i Sverige vid fysisk ansträngning är Resorb. Den innehåller 12,5 kcal per 100 ml vätska. Kolhydrater 2,5 g. Den är kolsyrad. Dessutom innehåller den sötningsmedel, vilket Rosbacher sport inte innehåller. Alltså: Resorb har mindre energi är Rosbacher sport och är likaså kolsyrad. Skulle det vara bättre med en karamelliserad sockerdricka, det vill säga hyperosmolär dryck som i sig är urindrivande?
    Vad är det då för fel på Frankfurt marathons dryck? Ädla kolsyrade drycker verkar du inte har några problem med. Du hade även före tävlingen fått ett enkelt tips på hur du skulle kunna tillverka din egen Rosbacher sport. Testade du drycken på träning? Om den inte fungerade på träning, håll dig till vatten på tävling. Eller ha med dig en egen vätskelangare som ger dig din egen favoritdryck. Ja, just det, du hade ju faktiskt med dig en vätskelangare. Vad gav hon dig för dryck?
    Så vad är det du egentligen vill med ditt inlägg?

 • mikaelsod

  Resorb är väl inte kolsyrad? Den jag har är en brustablett, när den är färdigupplöst är det inga bubblor kvar i drycken. Dessutom är väl indikationen för Resorb i första hand uttorkning pga magsjuka, eller? Den är alltså inte gjord för energitillförsel under hög ansträngning, som t ex en mara, utan för solsting och magsjuka. Jag brukar spetsa min sportdryck med lite Resorb för att det inte ska vara bara sött, utan även lite salt.

  Håller med Petra, på lopp ska drycken vara full av energi, inte innehålla kolsyra, och inte aspartam.

  Efter loppet kan man tänka sig andra återställningsdrycker, gärna med kolsyra, men fortfarande utan aspartam ;)

  Tyvärr är det väl så att den dryck som blir officiell i ett loipp inte nödvändigtvis är den bästa (för löparna), utan den som gav bäst sponsoravtal för arrangörerna. vilket ju är förståeligt, om än tråkigt. Tänk på aspartambomben Powerade på Stockholms halvmara och LL :( 

 • Anonym

  Man kanske vill ha drycken oftare än vad langaren mäktar med (om han/hon inte är en fågel som kan flyga) och man inte vill ha vätskebälte. Den ädla kolsyrade drycken intogs före tävlingen (det har du säkert noterat om du läst bloggen ordentligt). Rosbacher finns inte att köpa i Sverige, så den var svår att testa i förväg. Tillverka egen Rosbacher? Det tipset måste jag ha missat?! Och Resorb är väl inte kolsyrad, det är väl en brustablett om jag inte minns fel?

 • David

  Kort lite om  biokemi (vilket en gammal labråtta som Petra redan kan). Brustablett = kolsyra. Text på förpackningen ”Resorb hjälper även till att återställa vätskebalansen vid fysiska ansträngningar som t.ex. varmt klimat eller hård träning.” Forskning visar även att du får energi genom att enbart skölja sockerdryck i munnen. Hyperton lösning, det vill säga om du har för mycket socker i vätskan, gör att du kissar ut mer vätska än du får i dig. Bra på ett marathon? Det du egentligen är ute efter är vattnet. Sedan är det såklart upp till en att dricka vad som helst, det är ju til syvende og sist du som står där med resultatet. Min avsikt är bara att föra in lite vetenskap och inte bara tyckande.

 • Guest

  Nja, på en oktober-mara är nog inte vattnet/vätskan så viktig, utan det är energin man behöver för att undvika/minimera kramperna sista milen.

 • Christer

  David. Du skriver ju själv ”mest renommerade återställningsdrycken”!
  Vi pratar inte om återställningsdrycken. ( det heter fö återhämtningsdryck) Resorb är bra om man har fått stora vätskeförluster eftersom den är välkomponerad vad det gäller salter så man inte blir ‘vattenförgiftad’. Under tävling behöver man 1) vätska 2) snabba kolhydrater 3) salter 4) inte aspertam ;)

 • David

  Egen Rosbacher på http://blog.svd.se/maratonbloggen/2011/10/09/jooooobbig-langpanna/. Själv köpte jag halvlitersflaskor med kolsyrat källvatten (inte mineralvatten), drack ur en dl vatten och hällde sedan i en dl konc JO druvjuice (som även innehåller äpple), spetsade med pressad citron. Visade sig motsvara smaken och upplevelsen av Rosbacher sport. Fungerade för mig så att magen lärde sig.
  Jag läser nog den här bloggen för mycket.

 • mikaelsod

  ”Brustablett = kolsyra.”
  Förvisso bildas kolsyra när brustabletten löses upp (tack för att jag fick lära mig det), men att kalla Resorb kolsyrad på samma sätt som en läsk känns skumt, en vanlig läsk håller sina bubblor bra länge (antar att det beror på att den kolsyras under tryck), medan en Resorb när tabletten är färdigupplöst inte längre innehåller någon märkbar kolsyra, dvs den är redan avslagen, så ska man vara helt exakt har färdig Resorb en gång varit kolsyrad, men är det inte längre när man dricker den (som tydligen sportdrycken i detta fall var).

  ”Min avsikt är bara att föra in lite vetenskap och inte bara tyckande.”
  Right…

 • Anonym

  Varm, inte het, jordgubbssaft på Skanneloppet i Åstorp i lördags. Mums… och nästan lika gott som utspätt ljummet vin i Nice :))

 • Lina

  Hej Petra! Läste dina senaste inlägg. Det är vanligt att få lite blandade känslor efter en mara, har man dessutom haft en ”dålig” upplevelse som du hade under loppet så förstår jag att det kan ta lite tid att hitta tillbaka igen. Låt det inte stressa dig. Spring kravlösa rundor med vänner… jag tycker du var grym som fullföljde, alla har sämre lopp ibland, det hör till, kroppen är inte alltid på topp, men pannbenet, det hade du, var stolt!! :) ///Lina, Linas träningsblogg 

 • Springsten

  Medoc Maraton i Frankrike serverade vin om man ville ha det! Och man fick en flaska vin i trälåda i mål om var utklädd, vilket de flesta var. Och party direkt!

 • Kjell Nilsson

  Det finns ingen opartisk undersökning som bevisar att sportdryck har någon effekt.Själv dricker jag vatten
  och någon enstaka mugg sportdyck vid maran Stockholm.Har testat energikex,gelé,sportdyck vid 2-3 mil pass.
  En frukt eller lite russin har lika ev.effekt på mig. 2013 ska jag testa maran i Paris avstår nog från
  sockerbitar.Goda viner och Whisky ! är bättre dock ej under loppet……….

 • Magnus83

  På Amsterdam Marathon serverar de en sportdryck som heter AA. Fungerade mycket bra. Smakar ju alltid äckligt efter 30K men fyllde definitivt sin funktion…

 • Anonym

  Häll drycken fram & tillbaka mellan två muggar några gånger så försvinner mycket kolsyra

 • Tomas

  En ska kan vi vara på det klara med, kolsyra ska det inte vara i en sportdryck. Enda den gör är att det tar längre tid för kroppen att ta upp vätskan, kolsyran måste neutraliseras först.

  Vill man optimera upptaget ska drycken helst vara ljummen. Visserligen har man troligen energi nog i kroppen för att värma upp den fort…
  Samt sista minnesord. En munfull vatten i taget, då går det snabbt ut i systemet. Inte halsa en lite på en gång.

 • John

  Hej Petra (med anhang),

  Tyskarna ar lite annorlunda. Men de ar nog vi ocksa i deras ogon. Men for att svara pa din fraga sa anses ol blandat med citron vara en isotonisk dryck i de tysktalande landerna. Av flaskorna pa din bild att domma sa ar nog malgruppen for dessa snarare kundera som vill ha nagopt laskande, men garna dricker nagot som heter sport i tron (eller overtygelsen) om att det ar sundare. Om minnet inte sviker sa fick vi kolsyrat vatten pa mitt lopp i Frnakfurt (JP Morgan).

 • Erik

  Resorb kan inte kallas ”kolsyrad” på samma sätt som Läsk eller kolsyrat mineralvatten, har du ens testat Resorb? …av dömma av dina svar: Nej!

  …Visserligen avges det mycket litet kolsyra i samband med att Resorb löses upp med vattnet, men inte i mängder jämnförbara med andra brustabletter ex. en Treo eller Multivitamin.

 • Erik

  Så du menar att du inte tror att finns något vetenskapligt underlag för att långvarig och ansträngande fysisk aktivitet inte påverkar blodsockret och salthalten i kroppen negativt? …Du är rätt ensam i den tron

  Läkare varnar till och med för att endast dricka vanligt vatten, vid långvarig och ansträngande fysiskt aktiviteter som är så pass påfrestande som ex. ett maratonlopp är. X-antal personer blir svårt sjuka och i vissa fall även avlider som följd av detta detta varje år.

  Du inser heller inte att russin och frukt måste smältas innan din kropp kan ta upp energin, något kroppen gör dåligt medan du är fysiskt aktiv. Medan energin och elektrolyterna i en sportdryck passerar magsäcken fortare och levererar energi och livsnödvändiga salter snabbare.

 • Kjell Nilsson

  Ni har helt rätt ang.blodsocker och salthalt men det är sportdryckernas effekt som är tveksam.
  Jag ska träna lite Tanzania i januari jag tror de ej dricker så mycket sportdryck i Tanzania  !.
  Ang.springa en mara vet jag många löpare med ”känslig” mage som ej dricker sprortdryck.
  Men är noga med övrigt te.x vid maran Stockholm erbjuds saltgurka,buljong,druvsocker m.m
  fungerar utmärkt.Men sportdryck är väl ok för den som tror på effekten.

 • Elin

  Jag är rätt ny med det här att dricka under löprundorna men har börjat under låglöpsrundorna att dricka vitargo +electrolite (pink grape) jag tycker mig känna att jag får extra energi och att den funkar bra? Man blir lite rapig dock inte så det är besvärligt. Jag har inte provat ngt annat så om någon har råd på något bättre mottages råd gärna :-)

 • Kjell Nilsson

  Viktigast är vad man äter och dricker under dagen.Drack vitargo en gång när jag sprang maran.
  Jag själv äter gröt med  sylt lite extra salt ,espresso med socker,Juice liten smörgås med marmelad.
  Innan långpass 2-3 mil.Tar med mig vatten ibland frukt fungerar för mig.Om du springer mindre än
  två timmar är min personliga åsikt att vitargo är onödigt.

 • David

  Jag citerade direkt från förpackningen, vilket du lätt kunde läsa i mitt inlägg ovan, samtidigt som jag drack Resorb när jag skrev det. Jag har heller inte sagt att Resorb är lika kolsyrad som vanlig läsk. Det är inte vanlig läsk vi jämför med. Det är en tysk sportdryck som vi jämför med.

 • David

  Jag rekommenderar dig att köpa Resorb och testdricka. Finns på ett apotek nära dig. Sedan kan du jämföra med Rosbacher sport, en mild kolsyrad sportdryck (vilket inte en läsk, vilket jag inte heller har skrivit) som när den stått ett tag på vätskenestet är rätt så avslagen. Min erfarenhet är att Resorb är minst lika kolsyrad som denna tyska avslagna sportdryck, som jag själv har druckit.

  Jag menar inte att jag själv föredrar kolsyrade drycker på en tävling. Jag anser heller inte att man ska använda sötningsmedel (som i Resorb) men vilket inte heller finns i Rosbacher sport. Det vetenskapliga stödet för det ena eller andra kan du ju själv söka på Google Scholar, PubMed eller liknande.

  Det jag däremot starkt rekommenderar är att man prövar ut den dryck som man tänkt dricka på en tävling, och det på några träningspass som liknar tävlingen till intensitet. Har man haft möjlighet till det eller åtminstone försökt göra en likvärdig dryck, men inte tagit den chansen, så blir ju resultatet därefter.

 • mikaelsod

  ”Jag rekommenderar dig att köpa Resorb och testdricka”

  OK, tack för rekommendationen. Jag har använt Resorb i flera år, både som den är, särskilt om det är mycket varmt, eller som komplement om jag ska springa långt (trots dess aspartaminnehåll, den dagen en konkurrent gör en aspartamfri variant köper jag den direkt). Som jag skrev i mitt tidigare inlägg: ”Jag brukar spetsa min sportdryck med lite Resorb för att det inte ska vara bara sött, utan även lite salt.”

  Rosbacher tror jag dock jag avstår från, jag tar Petras ord på att den var alltför kolsyrad, din erfarenhet till trots…

TRÄNING

Fick placebo – satte nytt personbästa

”De trodde att de fick steroider.”

”Racercykeln har blivit min snuttefilt”

BLOGG

SvD:s Erica Treijs cyklar till Paris.

”Höjbara skrivbord inte enda lösningen”

TRÄNING

”Stå inte samma som att röra på sig.”

Petra Månström och Erica Treijs Webb-tv

”Blodsmak är inte viktigast nu”

Tv

Petra om vägen till lyckad maratonträning.

”Träning minskar suget efter godsaker”

TRÄNING

Så påverkas din aptit av träning.

Hälsotrenden ger
ny typ av mat

Nyttigt

Ät rätt för att må bra.

Få håller sig smala enbart genom träning

GUDIOL

”Bromsar inte viktuppgång.”

Träningen som ”blir av” är sällan bäst

TRÄNING

”Utseendemål är ett problem.”

Bantande svenskar fuskar med motionen

HÄLSA

”De vet – men fuskar ändå.”

”Högintensiv träning gör dig friskare”

TRÄNING

Gudiol kommenterar hetsig debatt.

Fyra koppar skyddar mot cancer

Hälsa

Nya rön om dryckens hälsoeffekter.

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

HÄLSA

Gröten inte bara het i Hollywood.

Gryn gör dig gladare

6 anledningar att älska kolhydrater.

Hemligheten bakom platt mage

FORSKNING

Upplägget som verkligen fungerar.

HÄLSA

5 goda skäl att äta en curryrätt ikväll

”Motverkar cancer och benskörhet.”

HÄLSA

Här är anti-förkylningsmaten

10 immunförstärkare.

HÄLSA

Här är maten som gör dig glad

10 humörhöjande livsmedel.

HÄLSA

Rot motverkar träningsvärk

7 anledningar att äta ingefära.

HÄLSA

Träningen stressar varannan svensk

”Vi får inte ihop vardagspusslet.”

HÄLSA

Fröna som är mer än bara topping

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

HÄLSA

Så bra är kaffet – egentligen

Ökar livslängden och blodtrycket.

HÄLSA

Här är maten som gör dig friskare

8 antiinflammatoriska livsmedel.

HÄLSA

Är socker eller stevia bättre än aspartam?

Experten om omdiskuterad lightläsk.

Kostexperten

Hälsa

Maratonbloggen