Petra Månström
Tjejen i Rosbacher-montern var trevlig och upplyste mig om att Michael Schumacher är företagets affischnamn. Nog för att Schumacher är en framstående racerförare – men han kanske inte behöver samma drycker som en maratonlöpare? Foto: Petra Månström.
Måste bara skriva några rader om sportdrycken som serverades på Frankfurt Marathon. För ärligt talat fattar jag inte hur en arrangör kan tillhandahålla en kalorifattig dryck som dessutom är kolsyrad? Vet inte hur många rapar och pruttar som kom ur mig och mina medlöpare under loppet, men det var väldigt underhållande i all misär. Dock är frågan hur vettigt det var att servera just den drycken? Mot slutet av loppet dök det upp avslagen coca cola på drickaborden, men då hade man blandat ihop muggar med lightversionen och ordinarie, sockrade versionen – naturligtvis tog jag ”fel” version på språng och blev jätteirriterad. Det är ju energi (socker!) och inte aspartam jag vill ha när jag ska pressa ut det sista på en mara. På Paris Marathon har jag hört att man får sockerbitar och vatten och det låter faktiskt mycket smartare. Kolsyra är ju helt värdelöst att kolka i sig medan man springer, det borde arrangörerna fatta. Kollade in sammansättningen av Rosbacher Sport som serverades på Frankfurt Marathon och den lyder som följer (hoppas ni förstår tyskan utan översättning):
Natürliches Mineralwasser, Apfelsaft* (11%), Traubensaft* (5%), Zitronensaft* (4%), Fruktose, Traubenzucker, Kohlensäure, Maltodextrin, Vitamin C, natürliches Aroma, * aus Fruchtsaftkonzentraten. 100 ml dryck innehåller 18,5 kcal och 4,3 g kolhydrater.
Jag undrar varför man inte kan få en energirikare dryck under en mara? Och varför kolsyra i sportdryck under lopp?! Ni andra som sprungit utlandslopp, vilka erfarenheter har ni av sportdrycken som serverades?