Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

zlatan655

Zlatan Ibrahimovic under en PSG-match i augusti 2013. Foto: Christophe Ena/TT.

Nu har Zlatan tröttnat. I en lång intervju i Expressen går han till attack mot jämförelsen mellan dam- och herrfotboll.

Ni minns kanske bilbråket i samband med Fotbollsgalan, då Anders Svensson prisades med en bil för sitt rekord i antal landskamper. Många reagerade på det faktum att Therese Sjögran, med fler landskamper än Svensson, blev utan bil. Då tyckte även Zlatan att hon borde ha fått en bil, men nu har han alltså tröttnat:

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare? Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård.

Och fortsätter:

–  Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt? Det är helt omöjligt! Ska vi jämföra herrarnas ekonomi med damernas? Vi spelar in det de använder. Det går inte att jämföra, snälla. Den uppmärksamheten som svensk damfotboll får i Sverige, det är ingen annan i världen utav damspelare som får det i sitt eget land.

Till sist anser Zlatan att det inte går att jämföra dam- och herrprestationer individuellt:

– Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra. All respekt för damerna, men de ska få efter det de spelar in. Man ska jämföra på det sättet.

LÄS OCKSÅ: ”Hallå tjejer! Tala ur skägget (och sluta inte idrotta)!”

Tja, vad ska man säga. Hur mycket är en damprestation egentligen värd? Är det rätt att damvinnaren i ett lopp får lika mycket prispengar som herrsegraren trots att konkurrensen inte är lika stor? Borde vi ändå göra det för jämställdhetens skull, fast jag av princip är emot kvotering? Många frågor, inget givet svar. Får nog fundera lite på det här.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv