Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

karolinamoberg

Karolina Moberg arbetar som pr-konsult, en tuff bransch med långa arbetsdagar. Men träningen prioriterar hon aldrig bort – tvärtom. Foto: Matilda Olsson.

Nu är det återigen dags för en Veckans löpare! Den här gången möter du Karolina Moberg, 28, som kommer från Hudiksvall men bor nu på Södermalm i Stockholm med sin sambo. Hon arbetar som pr-konsult och projektledare på pr-byrån Mindmakers och på fritiden är hon löpcoach för Urban Tribes. 

Hur länge har du sprungit?

– Jag har sprungit sedan 2010. De första två åren sprang jag i princip bara i skogen, på mjukt underlag och utan klocka. Sedan började jag utmana mig själv mer och mer och anmälde mig till olika lopp. Känslan av att springa i mål efter min första halvmara i strålande sol och på pigga ben var en grymt häftig upplevelse. När jag fick chansen att fortsätta utvecklas och bli löpcoach tvekade jag inte en sekund.

Vad fick dig att börja springa?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för träning och hälsa, men faktiskt aldrig riktigt gillat att springa. När jag pluggade i Kalmar så blev det väldigt svårt att få tiden att gå ihop till att skriva kandidatuppsats, extrajobba och passa tider på gymmet. Jag bodde då nära ett fantastiskt fint naturområde, Stensö, med slingor längs med havet och förbi Kalmar slott. Eftersom att jag alltid har älskat att vara utomhus så testade jag att successivt att byta ut mina promenader mot löpning. Enkelheten och friheten i träningsformen var det som gjorde att jag började springa. Att jag hela tiden kan utvecklas och mäta mina resultat gjorde att jag fastnade. Jag älskar att träna ute och försöker att göra det så mycket som möjligt, det är nog norrlänningen i mig, och jag tror att det är också en av anledningarna till att jag har fastnat för löpning.

Vad får du ut av din träning?

– Jag får ut så otroligt mycket av min träning och det är en väldigt stor del av mitt liv. Förutom att jag både blir gladare och piggare så vill jag vara stark, med en kropp som orkar jobba mycket och göra mycket, jag får så otroligt mycket mer energi när jag tränar. Att känna att man utvecklas och blir starkare eller snabbare är också en bra boost för självförtroendet. För mig handlar det inte alltid om att förbättra mina tider, jag mäter också mina resultat i hur jag mår. När jag tränar känner jag att jag kommer tillbaka mer fokuserad och samlad och jag har fått många bra idéer i löpspåret. Dessutom har jag träffat nya vänner genom träningen, ofta blir det som ett litet community. Under ett långpass kan du ha väldigt bra (och långa) samtal. Som löpcoach träffar jag också många inspirerande och fantastiska löpare.

Har du haft några svackor och hur har du hanterat dem?

– Som så många andra löpare så har jag också drabbats av skador. Därför är jag nu supernoga med hur jag lägger upp min träning, lyssnar på kroppen och sätter tekniken först. Foamrollern har blivit min bästa vän. Träning för mig ska vara glädjefullt och jag tycker aldrig att träning ska göra ont. Blir man skadad så är det självklart också en svacka rent träningsmässigt. Jag försöker då att fokusera på annan typ av träning. Om jag inte kan springa så kanske jag kan cykla eller fokusera på styrka? Nyligen har jag haft problem med höften och i min rehabträning har jag fokuserat på att stärka upp många av de mindre, stöttande musklerna. Jag räknar med att komma tillbaks starkare än tidigare! Dessutom har jag passat på att bygga upp min överkroppsstyrka och lära mig göra pullups och chins. Jag tycker att det är otroligt viktigt att man hela tiden utgår ifrån sig själv och sina egna förutsättningar. Är det motivationen som sviktar är mitt bästa tips att sätta upp ett mål och tänka att lite är bättre än inget, tar jag mig ut i 20 minuter så är det bättre än att stanna i soffan. Alla träningspass ÄR inte roliga, men känslan efter gör att det alltid är värt det! Det motiverar mig.

Tränar du något annat än löpning?

– Träning är en väldigt stor del av min vardag. Målet för mig är att hela tiden utvecklas och ha en stark kropp som pallar ett liv i rörelse, utifrån det formar jag min träning. Därför jobbar jag mycket med styrketräning med fokus på klassiska övningar och funktionalitet. Sista året så har jag har verkligen fastnat för crossfit, som jag tycker är en otroligt rolig och utmanande träningsform som verkligen ger resultat. För mig är det ett grymt komplement till löpningen och jag har stor nytta av löpningen och smidighet när jag kör crossfit. Jag tror på en varierad träning, där jag tränar både explosivitet och uthållighet. Omväxling är också bra för mig som är lite rastlös. Sedan är jag ett stort fan av vardagsmotion. Jag försöker att gå så mycket som möjligt och har ståbord på jobbet.

Har du några framtidsdrömmar gällande din träning som du vill dela med dig av?

– Mina personliga mål i år är Stockholm Marathon och Tjejklassikern, en utmaning som jag gör tillsammans med mina systrar och för att bredda min träning. Är Tjejklassikern rolig så siktar jag på en ”riktig” Klassiker men känner ingen stress med det. Mitt första maraton ser jag verkligen fram emot, med skräckblandad förtjusning! Sedan vill jag fortsätta att som löpcoach inspirera andra till att komma igång och utvecklas i sin träning. Jag tycker att det är fantastiskt kul att se andra nå sina mål och hitta träningsglädjen. Drömmer också om att hitta det perfekta löpsteget, man kan alltid bli bättre och vässa tekniken.

Ditt absolut bästa träningsminne?

– Jag älskar verkligen att träna och röra på mig, så jag njuter faktiskt av nästan varje pass. Flera av mina bästa träningsminnen har jag från resor som jag har gjort, i min packning finns alltid träningskläder och löparskor. Att springa längs havet i Biarritz och Barcelona var fantastiskt. I Paris följde jag Seine och såg alla turistattraktioner innan staden vaknade till liv. I Kroatien fick jag gå upp klockan 6 på morgonen för att inte behöva springa i 40 graders värme. Att träna och samtidigt passa på att uppleva och se en ny stad är fantastiskt.

Dina bästa tips till andra som vill komma igång med träning?

– Jag tycker att det är viktigt att avdramatisera träningen och få in det som en naturlig del i vardagen. Kan du springa till jobbet? Eller ta en sväng på lunchen? Börja med att sätta upp en rimlig målsättning och öka sedan successivt, all träning är bättre än ingen. I början är det otroligt viktigt att bygga upp kroppen långsamt för att få vara skadefri. Boka in en särskild träningstid och träna tillsammans med en kompis eller partner för att motivera varandra. Då är det också svårare att backa ur. Du kan också gå med i en löpargrupp. Idag finns det grupper för alla nivåer – du behöver absolut inte vara elitlöpare för det, tvärtom. Men i början är det mest jobbigt, sedan blir det roligt.

Pryl du inte kan vara utan under passet?

– Jag är ingen prylnörd men min gps-klocka springer jag ofta med. Bra för att kunna gå tillbaka och jämföra tider och se hur man utvecklas. För mig är det samtidigt viktigt att kunna springa kravlöst. Då lämnar jag klockan hemma och springer utan tidspress. Sedan blir det extra roligt att kunna pusha sig själv i tuffa intervaller i nästa pass. Mobilen springer jag alltid med, jag kan ha Sveriges sämsta lokalsinne så på mina långpass är det en säkerhetsåtgärd. Jag vill också kunna stanna och ta en bild eller ha en grym playlist i lurarna.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar