Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Freja Swärdh, veckans löpare.

Freja Swärdh, veckans löpare. Foto: Privat.

Hur länge har du löptränat?

– Sedan 2009, då jag fick för mig att anmäla mig till Tjejmilen som en kul grej. Jag hade ganska lite intresse för idrott innan det, men fastnade som tur var för löpningen då. Det har också gjort att jag har blivit mer intresserad av träning i allmänhet. Fram till förra året sprang jag bara på sommarhalvåret (fasade för vinterlöpning) men i år har det blivit löpning hela året runt!

Varför springer du?

– Oj, svår fråga! För att det är kul, och för att man känner sig så jäkla grym när man springer! Och känslan efter ett pass ska vi inte glömma; man känner sig så otroligt stark och man känner verkligen att man lever! Det älskar jag!

Har du något favoritpass? Och varför just det passet?

– Långpass helt klart! Jag älskar att springa på nya ställen och se nya saker, och desto längre man springer desto mer ser man!

Har du någon förebild inom löpning? Motivera!

– Det låter kanske lite klyschigt men jag inspireras av alla som springer, av så väl Isabellah Andersson som av killen jag hälsade på i förrgår som var ute och joggade. Dock måste jag ge cred till löparbloggare som Maratonblogg-Petra och Miranda Kvist, som når ut till allmänheten på att grymt sätt och som är otroligt inspirerande!

Vilket är ditt bästa tips till andra som vill komma igång med löpning?

– Sätt upp ett mål! Det kan vara att springa en viss sträcka på en viss tid, eller att anmäla sig till ett lopp, men hur som helst har du ett mål med träningen vilket brukar hjälpa med motivationen. De gånger nu under vintern när jag helst av allt velat ligga inne framför tv:n för att det är tio minusgrader och snö ute har jag tänkt på att jag tränar inför Barcelona Halvmaraton (vilket är mitt projektarbete nu under sista året i gymnasiet) och på så sätt kommit upp ur soffan! Sedan är det så klart viktigt att ta det lugnt, och öka intensiteten på passet långsamt för att minimera skaderisken, speciellt om man inte är van vid löpning/träning.

Ditt bästa löparminne?

– Får man säga mer än ett haha? Nej, men jag måste nog säga min första Tjejmil 2009 eftersom det var jättestort för mig som tidigare hade sprungit 5 km som längst under ett och samma pass, och för att det är en sån otrolig grej att vara med om! Atmosfären under Tjejmilen är ju helt otrolig! Jag antar och hoppas dock att efter den 26 februari, då jag ska springa Barcelona halvmaraton, skulle svara just ”Barcelona halvmaraton” på den här frågan!

Dina favoritskor?

– Jag har bara ett par löparskor så det finns inte så mycket att välja mellan ;) Det är ett par grymma Adidas aSTAR Salvation 3. Ett tips är att gå till en affär och verkligen prova ut ett par skor ordentligt genom att ta hjälp av någon som jobbar där, så att de sitter perfekt och är anpassade till ditt löpsteg. Det gjorde jag och jag känner verkligen skillnad från tidigare.

Lyssnar du på musik när du springer? Favoritmusik i så fall?

– Nej, faktiskt inte. Jag har provat några gånger men det är inte min grej. Jag blir mest distraherad av musiken och glömmer bort att springa. Mina löppass är när jag tänker och rensar huvudet som bäst, och musiken stör mest då!

Kommande mål?

– Barcelona halvmaraton den 26 februari!! Jag går sista året på gymnasiet och har det som mitt projektarbete; att träna och springa ett halvmaraton samt att göra en hemsida om löpning! Långsiktigt vill jag absolut springa maraton i framtiden, och fortsätta träna och må bra i allmänhet!

Kolla också in Frejas blogg.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar