Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Lena Gavelin har vunnit Lidingöloppet fyra gånger – 2002 samt 2004–2006. Hon har även en seger i Stockholm Marathon 2002. Foto: Scanpix.

Lena Gavelin ger sina bästa tips inför Lidingöloppet:

Vad är det jobbigaste med Lidingöloppet?

– Alla pratar om Abborrbacken, men när den väl dyker upp är det ju så lite kvar av loppet. Jag tycker att backen efter Grönsta gärde, när man ska ut på sista milen, är jobbigast. Då har man ju fortfarande en ganska lång bit kvar.

Hur ska man disponera loppet?

– Det klassiska rådet att inte gå ut för hårt gäller även här. Det är lätt att dra iväg för fort när starten väl går. Det är alltid folk som rusar, springer ner i diket och gör allt för att komma fram fort. Det spiller man bara energi på. Att gå i de riktigt branta backarna kan vara mer effektivt än att pumpa på och få mjölksyra – dessutom är det roligt att ha krafter kvar på den sista milen och kunna njuta av loppet hela vägen in i mål.

Hur ska man ladda inför loppet?

– Eftersom Lidingöloppet går ganska sent på säsongen brukar det inte vara så varmt, men det är ändå smart att ladda med sportdryck dagen innan. 1–2 liter är lagom för att fylla på med salter och mineraler. Sista veckan före loppet bör man trappa ner på träningen men fortsätta äta som vanligt – fast gärna lite extra kolhydrater.

Hur ska man äta och dricka under loppet?

–Ta dig tid att dricka sportdryck vid varje vätskekontroll, stanna upp så att du verkligen får i dig hela muggens innehåll. Jag använder aldrig energigeler, men tycker man om det så bör man ha testat dem på långpass i förväg för att se hur magen reagerar.

Malin Ewerlöf Krepp: Så fixar du backen

Backlöpning är lika jobbigt som effektivt och gör dig till en bättre löpare också på plant underlag. Här är Malin Ewerlöf Krepps bästa tekniktips:

1. Korta ner steget.

2. Lite högre knälyft än vid löpning på flack mark.

3. Blicken framåt – inte i marken.

4. Jobba lite mer med armarna.

5. Överkroppen lätt framåtlutad.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar